
En træterrasse er det foretrukne valg for mange husejere, når der skal bygges en ny terrasse. Det er også forståeligt, da en træterrasse har et flot æstetisk udtryk, som kan tilføje nye interessante detaljer til et hus. Dog er der både fordele og ulemper ved træterrasser, som skal overvejes, før den endelige beslutning om valget af terrassetype træffes. Nogle af fordelene og ulemperne ved træterrasser er bl.a.:
Prisen på en ny træterrasse afhænger af mange faktorer. Især veksler prisen meget i forhold til trætypen, som du vælger til din nye terrasse. Mens nogle typer træ – såsom cumura og guariuba – har et lidt højere prisleje, så har f.eks. trykimprægneret træ eller danske trætyper et lavere prisleje. Selvom alle trætyper har fordele og ulemper, så vil terrassebrædder i højere prisleje typisk have fordele i forhold til holdbarhed, vedligeholdelse og udseende.
Derudover afhænger prisen på en ny træterrasse også af, hvor gode dine håndværkerevner er. Mens nogle kan lave det meste af træterrassen selv, så vil det for andre være nødvendigt med håndværkere til det meste af byggearbejdet. Hvis du derfor ikke er den største handyman (eller har venner og familie, som er det), skal du huske udgifter til håndværkere, når budgettet til træterrassen skal udregnes. I tilfælde af at du er frisk på at kaste dig ud i et byggeprojekt med en træterrasse, kan du læse vores byg-selv-guide til træterrasser.
Der findes et utal af muligheder for træmaterialer til en terrasse. Når du vælger træ til terrasse, skal du huske at vælge den type træ, som kan holde bedste til det danske klima. Da en træterrasse – selvsagt – befinder sig udendørs i ofte fugtigt, koldt og blæsende vejr, udsættes træet for meget slitage. Husk derfor at vælge hårdført træmateriale, som kan holde i mange år. Det skal der noget helt særligt træmateriale til for.
Der skal også forskellige typer af træ til de forskellige dele af træterrassen. Især træstolperne, som skal holde hele terrassens vægt, skal være i et slidstærkt og holdbart materiale. Selve terrassebrædderne skal også være slidstærke og holdbare, men her er der også overvejelser om træets udseende, farve, struktur m.m.
Hårdttræ er meget velegnet som terrassebrædder. Hårdttræ stammer fra eksotiske træsorter, som er kendetegnede ved at vokse langsomt. Den langsomme vækst gør, at hårdttræ bliver stærkere, mere holdbart og derfor vedligeholdelsesfrit. Samtidig er hårdttræ meget olieret, hvilket gør det mere modstandsdygtigt over for svamp og råd. Dette er en kæmpe fordel, når træet skal være udendørs som terrassebrædder.
Prisen for hårdttræ er højere end andet træmateriale. Den højere pris gør, at du ved at vælge hårdttræs terrassebrædder er sikker på at få en træterrasse i flot træmateriale, som kan holde i mange år. Hårdttræ findes i mange forskellige typer – det er derfor bare om at vælge den type hårdttræ, som passer til din smag. Er du på udkig efter terrassebrædder i hårdttræ, kan du kigge efter Cumaru-, Guariuba-, Bangkirai-, Abodo Heatwood- eller Thermowood terrassebrædder. Du kan læse mere omkring de enkelte trætyper nedenfor.
Cumaru terrassebrædder er terrassebrædder i hårdttræ fra Brasilien. Denne trætype er kendetegnet ved sin rødbrunlige nuancer og flotte glatte overflade. Træet kan dog variere i farven fra planke til planke, da det er et naturmateriale. Træet kan således svinge fra at være mørkebrun/rødbrun til næsten gylden. Cumaru er en trætype, som kan holde i mange år, hvis den får den rette træolie. Derfor er cumaru det oplagte valg som træmateriale til træterrassen.
Guariuba terrassebrædder kommer – ligesom cumaru – fra Sydamerika. Denne trætype har en lysebrun farve, som efter nogle uger i solen får en gyldenbrun farve. Den gyldenbrune farve kan minde om det meget eftertragtede teaktræ. Du kan forlænge denne farve ved at give træet en træolie. Men det kan dog ikke undgås, at træet bliver mørkere med tiden. Guariuba terrassebrædder er en slidstærk træsort, som har en naturlig imprægnering mod svamp og råd. Træsorten giver terrassen et eksklusivt udseende, som kan løfte hele husets arkitektur. Derudover er guariuba også en trætype, som er nem at arbejde med.
Bangkirai terrassebrædder er også særdeles velegnede som terrassebrædder. Bangkirai-træet stammer fra Sydøstasien. Det er et hårdført træ, som har en lang holdbarhed – også i det danske klima. Den forventede holdbarhed for træet er op til 40 år, hvis det vedligeholdes. I starten har bangkirai terrassebrædderne en gylden brunlig farve, men med tiden vil farven gråne og få grålige toner. Dog kan særlige træbeskyttelsesmidler være med til at bevare den rødbrune farvetone i længere tid. Herunder anbefaler vi, at du efter de første to år giver træet olie. Du skal give terrassebrædderne olie en-to gange årligt med en klar træolie til hårdttræ. Mange af brædderne er en vendbar profil. Du kan således vælge mellem en rillet eller glat forside.
Er du til terrassebrædder i smukke mørkebrune farvenuancer, kan det New Zealandske træ abodo heatwood anbefales. Det er et varmebehandlet træ, der er resistent over for svamp og råd. Træsorten har således de samme egenskaber som trykimprægneret træ. Med tiden vil træet – som alt andet træ i øvrigt – gråne (grålig patina), når det udsættes for sol, blæst og regn. Løbende vedligeholdelse med træbeskyttelse kan dog bevare noget af den mørkebrune nuance. Derudover er træsorten i princippet knastfrit, hvorfor det egner sig rigtig godt til såvel facade som terrasse. Abodo heatwood er bæredygtigt fremstillet og et træ, som optager utroligt meget CO2, før det fældes.
En anden bæredygtig trætype til terrassen er Thermowood. Ligesom Abodo Heatwood er det et varmebehandlet træmateriale, som er modstandsdygtigt over for råd og svamp. Varmebehandlingen gør bl.a., at træsorten kræver minimal vedligeholdelse, hvorfor du i princippet kan montere brædderne uden nogen form for beskyttende olier. Dens farvenuance er brun giver et klassisk, nordisk look. Træet vil dog med tiden få en patinering, og dermed få en mere sølvgrå nuance. Men det kan du vedligeholde med en klar træolie, så der går længere tid, før træet gråner. Træprofilen har en glat overflade, og så har træsorten en levetid på op til 15-20 år. Produktionen af træet er bæredygtig, da der ikke er brugt kemikalier i fremstillingsprocessen, og energiforbruget er holdt meget lavt. Træsorten kan således betragtes som et miljørigtigt alternativ til trykimprægneret træ, da træet ikke er imprægneret med kemikalier.
Trykimprægneret træ er blevet behandlet med kemikalier, hvor kemikalierne er blevet presset ind i træet – deraf navnet ’trykimprægneret’. Kemikalierne er med til at forhindre, at træet angribes af råd og svamp, hvilket også sikrer en længere levetid for terrassebrædderne. Det er dog vigtigt at købe trykimprægneret træ, som har NTR-mærket (Nordisk Træbeskyttelses Råds garantimærke). NTR-mærket er med til at sikre, at du køber trykimprægnerede terrassebrædder i høj kvalitet. Trykimprægneret træ er som udgangspunkt produceret af fyrretræ eller grantræ, og du kan typisk købe profilen i en ru, rillet eller i høvlet udgave. Trykimprægnerede terrassebrædder med NTR-mærket kan holde i 20-25 år.
Brunimprægnerede terrassebrædder er populære hos mange, som skal bygge en ny træterrasse. Grunden til dette er, at brunimprægneringen er lige så holdbar som den mere grønlige trykimprægnering. Brunimprægnerede terrassebrædder sikrer derfor en lang levetid på terrassebrædderne (20-25 år), samtidig med at terrassebrædderne fastholder en flot, brun farve. Du skal dog være opmærksom på, at træet ikke tåler direkte kontakt med jord og vand.
Komposit terrassebrædder er et yderst populært valg til terrassebelægning for mange forbrugere, som fås i et væld af forskellige farver. Årsagen er, at komposit terrassebrædder kræver minimal vedligeholdelse i modsætning til træ. Det er ligeledes et hårdført materiale, som ikke angribes af svamp eller råd. Komposit er et blandingsprodukt af træ (60 %), plastik (30 %) og bindemiddel (10 %). Derfor er det et produkt, som er nemt at arbejde med, og som ikke kræver specialiseret træpleje. Terrassebrædderne er næsten vedligeholdelsesfrie, og det skal blot vaskes i ny og næ med lidt vand og en børste. Ved at vælge komposit terrassebrædder er du derfor stort set fri for både vedligeholdelse, splinter og råd eller svamp i træet. Du får derudover en terrasse uden knaster og med en levetid på 20-25 år.
Terrassebrædder | Holdbarhed | Behandling |
---|---|---|
Cumaru (Rødbrun) | Op til 40 år | Træolie 1-2 gange om året |
Guariuba (Gyldenbrun) | Op til 30 år | Træolie 1-2 gange om året |
Bangkirai (Rødbrun) | Op til 30 år | Træolie 1-2 gange om året |
Abodo heatwood (Mørkebrun) | Op til 25 år | Træolie 1-2 gange om året |
Thermowood (Brun) | Op til 20 år | Træolie 1 gang om året |
Trykimprægnerede (Grønlig) | Op til 25 år | Træolie hvis nødvendigt |
Brunimprægnerede (Brun) | Op til 25 år | Træolie hvis nødvendigt |
Komposit (Mange farver) | Op til 25 år | I udgangspunktet ingen |