Sådan skaber du den perfekte havefest

De varme og lyse timer står for døren, og det er tid til at afholde nogle havefester. Hvad enten det er en barnedåb, svendegilde, fødselsdagsfest eller en bare-fordi-fest – ja, så er der altid en anledning til at holde en god havefest. I denne artikel giver vi dig inspiration til, hvordan du skaber den perfekte havefest.

1. Pavilloner og parasoller

Hvis du planlægger at holde en stor havefest, er det godt at have en overdækning. Ellers kan I risikere, at det bliver en kold og våd omgang. For at holde gæsterne tørre er det en god idé at investere i pavilloner og parasoller. Så kan dine gæster hurtigt finde læ, hvis der skulle komme en regnbyge.

Når du skal finde den rette havepavillon eller parasol, skal du først overveje dine behov og festens størrelse. Til en lille reception i haven burde et par parasoller kunne klare opgaven. Skal du derimod holde en stor fødselsdag ude i haven hele dagen, er det nødvendigt med en god havepavillon. Du kan også købe sider til pavillonen, så du kan afskærme for vinden. 

2. Klapstole og klapborde

Til din havefest skal dine gæster naturligvis sidde- og spisepladser. Og højest sandsynligt mangler du nogle stole og borde til de større fester. Her er det et rigtigt godt valg at anskaffe sig nogle klapstole og klapborde. Det er typisk en noget mindre investering end almindelige havestole og borde til terrassen. 

Klapstole og klapborde er også meget nemmere at flytte rundt i haven, samt nemme at klappe sammen efter festen er slut – det er smart og pladsbesparende. Ulempen ved klapstole og klapborde er, at de ikke er helt så stabile og stærke som almindelige havestole og haveborde. De har heller ikke den samme komfort. 

3. Hold varmen med terrassevarmere og plaider

Når aftenen nærmer sig og temperaturen falder, begynder dine gæster at finde de varme trøjer frem. For at dine gæster kan holde varmen, kan du anskaffe en eller flere terrassevarmere til havefesten. Det er forskelligt afhængigt af typen, hvor stort et område den kan varme op. Terrassevarmere kan opvarme et område på ca. 4-8 kvm. 

Du kan også supplere med plaider og tæpper til gæsterne. Hvis du gerne vil have, at dine gæster sidder behageligt, kan du købe nogle puder og hynder til festen. De kan gøre det en del mere behageligt at sidde på klapstolen eller havestolen. 

4. Mad: Tænd op i grillen til dine gæster

Til en havefest kan du både vælge at lave maden selv eller at bestille den udefra. Men til en havefest er det oplagt at tænde op for grillen. Størrelsen på grillen afhænger af festens størrelse. Men får du besøg af flere end 5, så får du nok brug for en større grill end den lille bordgrill.

Du kan heldigvis finde mange typer af store grill. F.eks. kan du imponere dine gæster med lækre grillsmage med en træpillegrill. En stor gasgrill kan du hurtigt få gang i, så du ikke behøver at bøvle for meget med opvarmningen under festen. Er du en ferm grillentusiast, kan du også købe en klassisk kuglegrill til briketter, som giver den klassiske grillsmag. Du kan læse mere om grilltyperne i vores guide, “Hvilken grill skal du vælge?”.

5. Pynt: Skab hygge med lyskæder, lanterner og lamper

Stemningen bliver bare festligere masser af lys – især når mørket rammer. Og så findes der næppe noget mere hyggeligt end en have fyldt med lys over det hele – både den kunstige og levende af slagsen. Det er både levende lys i form af fyrfadslys, bloklys, rispapirlamper og lanterner.

Du kan også købe fakler, der skaber en helt unik stemning i haven. Kunstigt lys er også smart til havefesten. Her er det oplagt at vælge lyskæder , som du både kan placere på terrassen og træerne i haven. Især lyskæder med kulørte farver kan være stemningsskabende til festen.

6. Havespil: Få styr på underholdningen til din havefest

Til havefesten hører der også havespil til. Du kan få et væld af havespil til alle aldersgrupper til havefesten. Eksempelvis kan du skaffe både shuffleboard, stigegolf, kongespil og petanque som underholdning til havefesten. Et lidt større køb er bordfodbold, som du også kan bruge på børneværelset efterfølgende. Især kongespil er en god måde at samle gæster til festen på tværs af alder. Til de voksne kan du evt. ekstra bord, der kan bruges til beerpong, flip-cup senere på aftenen.

7. Huskeliste: Hvad skal du ellers huske til din havefest?

Nu er du næsten klar til at planlægge den helt store havefest, som dine kommende gæster sent vil glemme. Men hvis du lige vil have det allersidste, som gør din fest uforglemmelig, er der et par ekstra ting, som du kan tilføje til din fest. Du kan bl.a. overveje følgende til din fest:

  • Musik: Til en havefest skal der selvfølgelig være musik. Er dit budget lidt mindre, kan du fint klare dig med en god playliste og en stor højttaler til udendørsbrug.
  • Bålfad: Et bålfad kan skabe en fantastisk stemning til din havefest. Det er både med til at skabe varme og lys. Det kan også bruges til at lave snobrød og popcorn til børn og barnlige sjæle.
  • Pynt og dekorationer: Pynt og dekorationer på bordene er godt til at skabe en festlig stemning. Overvej derfor også at købe lidt pynt og dekorationer til rundt omkring i haven – f.eks. flag og balloner.
  • Balje med koldt vand til drikkevarer: Et smart trick til at opbevare drikkevarer som øl og sodavand koldt er en balje med vand og is. 
  • Blomster: Blomster er gode at pynte med, hvis du vil skabe en elegant og festlig stemning. Klip evt. grene fra træer og buske læg dem ud på bordene eller bind den op på pavillonen. Er du ikke dus med levende blomster, kan du sagtens anvende kunstige blomster.
  • Rød løber: Skal du holde en eksklusiv havefest, er en rød løber en sjov tilføjelse. Den er også perfekt at have med, hvis du f.eks. holder en temafest/udklædningsfest.