Hvilke blomster passer til din have/altan?

De bedste blomster til haven eller altanen er dem, der står pænt i længst tid. Så når du skal vælge blomster, er det en god idé at tænke over, hvor de skal stå. F.eks. trives nogle blomster bedst i skygge, mens andre gerne vil have direkte sollys.

Du kan starte med at finde ud af, hvordan din have eller altan er placeret.

  • Nordvendt: Altanen eller haven er for det meste i skygge med enkelte solrige timer.
  • Sydvendt: Solen står på det meste af dagen og har kun få timer med skygge.
  • Østvendt: Flest solrige timer fra morgenstunden til middagstid.
  • Vestvendt: Flest solrige timer fra middagstid til sen eftermiddag/tidlig aften.

Nordvendte altaner og haver

På en nordvendt altan eller have skal du gå efter blomster, der tåler at stå i konstant skygge/halvskygge. Der findes blomster, der godt kan leve under disse forhold. Men der er ikke mange af dem. I stedet kan du berige haven eller altanen med flotte planter.

Sydvendte altaner og haver

Har du en sydvendt altan eller have, skal du gå efter blomster, der trives godt med direkte sol/at stå solrigt. Selvom blomsterne er vilde med solen, så skal du stadig sørge for at vande dem tilstrækkeligt. Vær også opmærksom på, at det kan blive meget varmt for blomsterne, når de står i potter.

Vestvendte- eller østvendte altaner og haver

Med en østvendt eller vestvendt have bør du gå efter blomster, der trives bedst i sol/halvskygge. Blomsterne vil nemlig få sol halvdelen af dagen – hhv. morgen-middag (øst) eller middag til sen eftermiddag/aften (vest).

Hvad skal du være opmærksom på med en vestvendt altan/have?

Solen kan faktisk ende med at bage helt frem til tidlig aften. Derfor er det vigtigt, at blomsterne får nok vand. Det kan også være nødvendigt at afskærme blomsterne. Desuden bør de udvalgte blomster være hårdføre overfor vind.

Hvilke blomster trives bedst med en solrig placering?

Der findes heldigvis en masse blomster, der er vilde med at stå solrigt. Nedenfor finder du et udpluk af blomster, som kan plantes i krukker, altankasser, plantekasser eller på friland.

  • Bedst i bed/på friland: Roser, Bunddække
  • I krukke eller bed: Stedmoder, Klokkeblomst, Sommerblomst, Pelargonie, Iris, Marguerit, Petunia, Tvillingblomst, Fløjlsblomst, Blåregn, Lavendel, Blåpude, Kartoffelblomst.

Hvilke blomster trives bedst i sol/halvskygge?

Du finder også et væld af blomster, som trives bedst i delvist sol og skygge. Nedenfor finder du et udpluk.

  • Bedst i bed/på friland: Rhododendron, Gyldenlak, Dahlia/ Georgine
  • Krukker og bed: Tulipan, Prydgræs, Hortensia, Violer, Tusindfryd, Hulkravet kodriver, Asters, Skovranke Clematis

Hvilke planter trives bedst i halvskygge/skygge?

Nogle haveblomster kan godt trives i et miljø, hvor der ikke nødvendigvis er mange soltimer, så længe de kan få tilstrækkeligt med naturligt lys – f.eks. Hortensia. Men i udgangspunktet vil du få mest ud af at have grønne haveplanter og buske i skyggen.

  • Bedst i bed/på friland:Blåskæg, Magnolia, Kirsebærlaurbær
  • I krukke eller bed: Skimmia, Løvefod, Hortensia, Vedbend

Hvilket jord skal blomsterne stå i?

De fleste blomster til haven eller altanen vil gerne stå i jord med en neutral PH-værdi. Du kan f.eks. bruge en blomsterjordblanding, der er god til etablerede blomster. Du kan også bruge muldjord, hvis du skal udplante blomsterne i et bed. Derudover bør du undgå at plante direkte i havejord, som ikke er jordforbedret.

Surbundplanter skal dog have en særlig surbundsjord. Rhododendron, hortensia og roser har det bedst med rhododendronjord, rosenjord og lignende jord til surbundsplanter.

Hvornår skal du bruge lecakugler?

Lecakugler tilføjes som dræn i bunden af en krukke eller potte. Lecakuglerne er også gode i jordblandinger, da de er med til at gøre jorden mere luftig. Kuglerne har desuden den effekt, at de kan opmagasinere vand og næring. Blomster der kræver hyppig vanding, f.eks. violer, stedmoderblomster eller væddeløber, bør plantes med lecakugler - især hvis de står i krukker.