Sådan beskytter du bedst dit udhus i træ

Hvorfor bør du behandle udendørs træ?

Selvom det kan være fristende at springe behandlingen over, så er tiden og pengene, du bruger på at behandle træet, godt givet ud. Vi anbefaler, at du giver dit træ eller træprodukt en behandling, især når det er ubehandlet, men faktisk også selvom træet er behandlet i forvejen. Træ er nemlig et organisk materiale, der påvirkes af temperaturændringer, fugt og luftfugtighed, samt vind og sol. Ved at give en træbehandling med enten træbeskyttelse eller træolie, undgår du de mest gængse problemer med træ:

 • Råd og svamp i træet
 • Træet bevæger sig for meget
 • Træet misfarves/falmer

Det kan delvist eller helt ødelægge træet. Derfor er det vigtigt, at træet får den rette pleje – og tilstrækkelig af den. I langt de fleste tilfælde er det nødvendigt med efterbehandling af træet og jævnlig vedligeholdelse efter købet. Men der er forskellige måder at behandle på. Sæt dig derfor ind i, hvad netop dit produkt kræver.

Hvad skal du være opmærksom på med udhuse i træ?

Hvad kan du forvente med et udhus i træ?

Når du skal opføre et udhus i træ, hvad enten det er en hytte , redskabsskur, anneks osv., skal du give det en behandling med træbeskyttelse. Du skal i øvrigt være opmærksom på om træet, som udhuset er fremstillet i, er behandlet eller ubehandlet.

 • Modtager du udhuset ubehandlet, bør du give træet imprægnering og træbeskyttelse.
 • Modtager du udhuset behandlet, bør du give en efterbehandling i form af træbeskyttelse, lasurfarve eller maling.

Før opsætning af udhuset

Når du har modtaget elementerne til udhuset, bør du sikre, at træet er opbevaret korrekt før brug. Lad det stå et tørt sted, hvor det ikke er i kontakt med jord. Du bør også sikre, at du giver træbehandlingen under de bedste forhold - uanset om det er før eller efter opsætningen. Da der er tale om mange dele, der skal passe sammen, er det vigtigt, at træet ikke bliver forslået eller udvider sig for meget. Det kan ske både før og efter opsætningen.

Hvornår skal du give udhuset træbehandling?

Vi anbefaler i udgangspunktet, at du behandler træet før opsætningen for at få det bedste resultat. Du kan også give en træimprægnering straks efter opsætningen. Det gælder for alle saml-selv-udhuse m.v., der er købt igennem Silvan. Til mange af udhusene anbefaler vi også at give træbeskyttelse og/eller træolie indvendig. Følg dog altid anvisninger til det specifikke udhus.

Anvend de rette produkter til træbehandlingen

Vær opmærksom på, at lodrette og vandrette overflader skal behandles forskelligt. F.eks. bør gulv og andre vandrette overflader i udhuset behandles med træolie. Hvorimod lodrette overflader, f.eks. vægge, stolper osv., bør behandles med træbeskyttelse. Det gælder også for udhuse, der er trykimprægneret før modtagelsen. Læs mere om Træbeskyttelse og træolie.

Hvordan kan du yderligere forebygge skader på træet?

 • Konstruér det rette fundament til dit udhus for at undgå, at træet på det nederste del af udhuset ikke udsættes for fugt. Sørg også for, at udhuset står opløftet, så det ikke har direkte kontakt med underlaget.
 • Isolér imellem fundamentet og fundamentbjælkerne med tagpap. Ved nogle udhuse medfølger midlertidig tagpap. Dette skal dog udskiftes hurtigst muligt med nyt tagpap.  
 • Korrekt og løbende brug af træbeskyttelse (træolie på gulvet/terrasse) før/efter opsætning.
 • Tjek jævnligt for skader, utætheder mv., der kan påvirke træet, så du kan pleje i tide.
 • Brug maling og træbeskyttelse, der er åndbar.

Hvilken træbeskyttelse skal du bruge?

Det er ret vigtigt, at udhuset behandles med den rette træbeskyttelse. Derfor bør du vælge gode kvalitetsprodukter.

Imprægnering

Træimprægnering gør træet modstandsdygtig overfor fugt, vind og vejr, insektangreb og svampeangreb. Det er derfor utroligt vigtigt, at træet får dette, uanset om udhuset skal males med en dækkende maling. Imprægneringen kan altså ikke erstattes af andet træbehandling. Nogle af udhusene i vores sortiment, har allerede fået en imprægnering.

Dækkende maling, lasurfarve eller træbeskyttelse

Efter imprægneringen kan du enten bruge en dækkende maling, en lasurfarve eller en træbeskyttelse. På vandrette overflader, som f.eks. terrassen, bør du bruge træolie.

Hvor ofte skal du behandle træet på et udhus?

Det er svært at give et konkret svar, da det afhænger af flere forhold. Ved at vælge kvalitetsprodukter er du allerede et godt med. Oftest kan de gode produkter beskytte i et par år, før der er behov for en genopfriskning. F.eks. kan en dækkende maling (pigmenteret) beskytte træet i flere år. Derudover kommer det også an på, hvilket miljø udhuset står i. Især ved kystområder kan det være ekstra hårdt for træet, hvilket gør det nødvendigt at pleje hyppigere.

Maling og dækkende træbeskyttelse

Vi anbefaler selvfølgelig at anvende en maling, der er egnet til udendørsbrug og med fungicider. Derudover er det en god idé at vælge en maling med god åndbarhed - især hvis du bruger sort, mørk grå mv. Mørke toner på træet kan nogle gange nå helt op på 70°, når solen står på. Det kan i værste tilfælde ende med at sprække og ødelægge træet, hvis malingen forhindrer træet i at ånde. På nogle udhuse bortfalder garantien, hvis du ikke vælger en maling efter anbefalingerne/kravene.

Tips til træbehandling

 • Sørg for at fjerne eventuelt støv og snavs, inden du påbegynder behandling.
 • Sørg for, at alt træ bliver dækket - også i hjørner og kanter
 • Forvent at endestykker/endetræ, samlinger samt vandrette flader er meget udsatte for slid. Disse områder bør mættes tilstrækkeligt.

Hvor starter du?

Start med at påføre træbeskyttelsen/malingen på kanterne og på endetræet. Herefter kan du gå videre til fladerne. Sørg altid for, at du maler vådt på vådt. Overskydende træbeskyttelse/træolie fjernes. Brug gerne brede pensler.

Hvor mange lag træbeskyttelse skal der på træet?

Som regel skal der 2-3 lag på træet. Det kan afhænge af overfladen og produktet. Følg altid anvisninger på det specifikke produkt, samt anvisninger på dit udhus.

Hvornår er træet parat?

Træbeskyttelse må påføres, når træet er helt tørt. Helt præcist må træets fugtindhold ikke være over 15 %, når behandlingen skal udføres. Derudover må luftfugtigheden ikke overstige 18%. Du kan bruge en fugtmåler til at måle med. Desuden bør temperaturen udendørs være imellem 10-25° i den tid behandlingen påføres og tørrer. Undgå desuden at påføre overfladebehandlingen i direkte sol.