Sådan skaber du en minihave på altanen

Forvandl din altan til en oase

Du behøver ikke at have et hus og en grund på 1.000 m2 for at få en have. Med lidt kreativitet og snilde kan du forvandle din altan til en frodig oase fyldt med blomster, grøntsager og krydderurter. Der er masser af muligheder for at plante en minihave på altanen, hvor du f.eks. kan opdele den nye altanhave i forskellige sektioner med krydderurter, blomster og grøntsager. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan din nye have på altanen skal se ud. Læs derfor med her, hvis du har planer om at skabe en minihave på altanen.

Middagssolen og vinden er afgørende for planterne på din altan

Før du giver dig i kast med at købe planter til din have på altanen, skal du finde ud af, hvor mange timers middagssol der er på altanen. Mængden af middagssol er nemlig afgørende for, hvilke planter som kan trives på altanen. Hvis du ikke har meget middagssol på din altan, er der nemlig nogle planter, som ikke vil trives godt. Desuden skal du også finde ud af, om der er meget vind på altanen. Hvis der er meget vind, vil planter med spinkle stilke ikke kunne holde til at være på altanen i hård blæst.

Skal du vælge altankasser eller krukker?

To af de mest oplagte beholdere at plante de nye blomster, grøntsager og krydderurter på altanen er altankasser og krukker. Ud over disse kan du også bruge plantekasser på altanen. Både altankasser og krukker har fordele og ulemper, og det er ikke alle planter, som trives i de to typer beholdere. Du kan sagtens både have altankasser og krukker, så du får planter begge steder. På denne måde kan du skabe en endnu større have på altanen.

Altankasser

Altankasser er praktiske, da de fylder lidt og nemt kan placeres uden på altanen. I forhold til planter i en altankasse skal du være opmærksom på, at en altankasse er ret lille. Det betyder, at der ikke er plads til planter, der har et stort rodnet. Derimod skal du vælge relativt små og lette planter til altankassen. Da altankasser også er udsatte for vind, regn og sol, skal du vælge planter, som kan holde til dette. Af samme grund er det også vigtigt, at altankasserne er slidstærke og modstandsdygtige.

Krukker

I modsætning til altankasser kan du få krukker i mange forskellige størrelser – også de helt store udgaver. Krukker er derfor oplagte, hvis du skal have en større plante på altanen. En stor krukke kan endda give mulighed for, at du kan få et lille træ ude på altanen. Samtidig har krukker den fordel, at du kan rykke rundt på dem og derfor give planter de mest optimale levevilkår – både i forhold til vind, sol og regn. 

Hvornår kan du udplante i altankasser og krukker?

Hvornår skal du så udplante de forskellige planter på altanen? Det er meget forskelligt fra plante til plante, hvornår det er bedst at udplante dem. Nogle planter er meget sarte over for kulde, og her er det vigtigt, at du er helt sikker på, at der ikke længere er nattefrost, før de bliver udplantet. Du skal også være sikker på, at jorden i plantekasserne eller krukkerne er klar til at tage imod planterne. Hvis jorden er for kold, er der stor risiko for, at planten ikke overlever. Du kan i nedenstående tabel få et overblik over, hvornår de forskellige planter skal udplantes på altanen.

Plante Tidspunkt for udplantning
Blomster
Hortensia Sensommer/efterår
Lavendel Forår
Marguerit Efterår
Roser Efterår
Stedmoderblomst Tidligt forår
Grøntsager og frugter
Jordbær August
Salat April
Radise April
Tomat Maj
Agurk Juni
Krydderurter
Basilikum Maj/juni
Mynte April/maj
Citronmelisse April/maj
Oregano Maj/juni
Koriander Maj

Hvilke blomster kan du plante på altanen?

Med blomster på altanen kan du få en smuk og farverig altan, som emmer af sommer. Hvis du har en altan, hvor der ikke er så meget middagssol, kan det dog godt være lidt sværere at få blomsterne til at trives. I så fald skal du købe blomster, som godt kan tåle, at der er en del skygge. Det er også vigtigt, at du sørger for at give dem rigeligt med vand i de varme og tørre perioder om sommeren. Modsat skal du også være opmærksom på, at du ikke kommer til at give dem for meget vand, så de bliver overvandede. For at give de optimale vækstvilkår for blomsterne kan du med fordel give dem blomstergødning.

Hortensia

Hortensia egner sig godt som en blomst til altanen. Det er nemlig en blomst, som ikke kræver den store pasning og pleje. Det er en blomsterbusk, som er ret stor (mellem 1-2 m. afhængig af sorten af hortensia), den passer derfor bedst i en større krukke. Hortensia kan du få i mange forskellige farver, men de typiske er hvid, lyserød og lilla. Det vigtigste, du skal huske i plejen af en hortensia, er, at den skal have en del vand og gødning efter behov. Desuden har hortensia bedst af at få både sol og skygge.

Lavendel

Lavendel er en smuk, lille blomst med en lang, slank stilk. Det er en relativt lille plante, som derfor egner sig til både altankasser og krukker. Oprindeligt kommer lavendel fra middelhavsområdet, og derfor har den det bedst i tør og mager jord. Undgå derfor at give for meget vand, da det kan drukne blomsten. Da lavendel ikke kan tåle for meget vand, er det en god idé at have et hul i bunden af krukken, så vandet kan forsvinde fra jorden. En lavendel har ikke brug for gødning. Lavendel har godt af masser af sol, så den passer bedst til en solrig altan.

Marguerit

Marguerit er en flot, lille blomst, som vil pryde alle altaner. Det er en nem blomst at pleje, som kun kræver jævnlig vanding om foråret og sommeren, samt gødning om foråret. Marguerittens rødder kræver en del plads, så derfor er det bedst, at du bruger en stor krukke, som mindst er 30 cm. i diameter. Hvis du har en altan, som er meget udsat for vind, skal du sørge for at sætte margueritten i læ, da de tynde stængler er skrøbelige. Du skal også helst placere en marguerit et sted, som er solrigt.

Stedmoderblomster

Stedmoderblomster er en helt klassisk blomst til altanen. Den passer både til altankassen og krukken. Du kan få stedmoderblomster i nærmest alle farver, så du kan få en stedmoderblomst i din yndlingsfarve. Det er nemt at passe og pleje stedmoderblomster. Det eneste, som du skal huske, er at placere blomsten, hvor der både er skygge og sol. Desuden skal du vande dem regelmæssigt, men samtidig sørge for, at jorden ikke er for våd. I øvrigt er stedmoderblomster hårdføre over for frost.

Roser

Du kan sagtens få flotte roser til at blomstre på altanen. Du skal imidlertid være opmærksom på, at roser kræver lidt mere pasning og pleje end andre blomster. F.eks. er det vigtigt, at du husker at bruge særligt rosenjord til roserne i krukken. Du skal også lægge et dræn i bunden af krukken, så roserne ikke kommer til at stå under vand. Husk også at gøde roser jævnligt – faktisk skal du gøde helt op til 1 gang om måneden i vækstsæsonen, hvis du har en stor rose.

Hvilke grøntsager og frugter kan du plante på altanen?

Hvis du gerne vil have en lille nyttehave med grøntsager og frugter på altanen, kan det sagtens lade sig gøre. Det danske klima giver selvfølgelig nogle begrænsninger i forhold til, hvilke frugter og grøntsager du kan få. Men der er mange grøntsager og frugter, som passer fint til det danske klima. En del grøntsager og frugter har godt af at forspire, før de plantes udendørs. Du kan læse mere om forspiring i vores guide til forspiring .

Jordbær

Hvem vil ikke have lækre, friske jordbær direkte fra haven til sommerdesserten? Heldigvis kan du få dejlige jordbær på altanen, som du kan bruge til is, jordbærkage eller jordbærgrød. Jordbær er generelt glade for sol, så sørg for at placere dem et solrigt sted. Hvis du har en solfattig altan, kan du i stedet købe skovjordbær, som bedre egner sig til skygge. Husk også at give jordbærrene masser af vand i vækstsæsonen.

Salat

Salat kan nemt dyrkes på altaner i krukker. Det er en ret hårdfør plante, som bare kræver at blive vandet jævnlig og en del sol. Dog er det en god idé at placere dem et skyggefuldt sted uden for høj temperatur, når de skal spire. Hvis de får for meget varme i starten, kan de nemlig godt have svært ved at spire frem.

Radise

Radise er en meget nem og simpel plante at komme i gang med på altanen. De kræver ikke meget anden pleje, end at du vander dem i ny og næ. De vokser også hurtigt, så der går ikke lang tid, fra du planter dem, til du kan nyde dem i en salat eller på et stykke brød. Radiser foretrækker et køligere klima, og derfor passer de perfekt til det danske vejr. I øvrigt egner radiser sig bedst til at blive plantet i krukker, hvor der er en del plads. Du bør så dem med en afstand på ca. 15 cm mellem radiserne.

Tomater

Tomater kan du også plante på altanen. Tomatplanter kræver dog en stor krukke, da tomater skal have en del jord for at kunne vokse ordentligt. Hvis du gerne vil give dig i kast med at dyrke tomater på altanen, kan du købe tomatplanter, som specifikt passer til dyrkning i krukker. Ellers skal du huske, at tomater skal have masser af sol. Tomatplanter skal ikke have for meget vand – hvis tomatplanter får for meget vand, så kan smagen blive vandet. Giv derfor kun tomatplanten vand, når den er ved at tørre ud, og undgå overvanding.

Agurk

Selvom agurker ikke er den mest oplagte grøntsag at dyrke på altanen, så kan nogle af de mindre og mere hårdføre sorter godt holde til at blive dyrket i en stor krukke. Agurker har brug for meget plads, så du skal sørge for at dyrke dem i en stor krukke. Samtidig har agurker det bedst omkring 21-22 grader, så det skal først plantes udendørs i juni eller juli, når der er varmere temperatur. Hvis du skal plante agurker på altanen, skal de altså plantes et varmt og solrigt sted i læ.

Hvilke krydderurter kan du plante på altanen?

Krydderurter kan tilføre lækre smagsnuancer til din mad. Du kan få krydderurter i alskens varianter, som passer til både det søde og salte køkken. Krydderurter er klart mest smagfulde, når de er helt friske. Derfor er der ikke noget bedre end at kunne hente friske krydderurter direkte fra altanen til middagen. Det er ikke så svært at få krydderurter til at gro på altanen, og de egner sig både til altankasser og krukker.

Basilikum

Basilikum er et super lækkert krydderi, som passer perfekt til italienske madretter som pasta og pizza. Det er også et krydderi, som smager meget bedre, når det er friskt. Basilikum skal helst vokse solrige steder, hvor der også er varmt. Placer derfor krydderurterne et sted i læ, hvor der er en del sol. Jorden til en basilikumplante skal også være næringsrig, så brug evt. en særlig krydderurtejord.

Mynte

Mynte er en krydderurt, der passer i en lang række madretter og drikkevarer. Dens friske smag kan pifte de fleste madretter op, og den er særligt velegnet i desserter. Mest kendt er mynte nok for at være den krydderurt, som du bruger i en mojito. Mynte er også en oplagt krydderurt til altanen. Den passer fint til både en altankasse og krukke. Du skal helst plante mynte et sted, hvor der både er skygge og sol. Den har også brug for næringsrig jord til at vokse i.

Citronmelisse

Citronmelisse er en lækker krydderurt, der passer til mange madretter. Hvis du gerne vil have en frisk, citronagtig smag i maden eller drikkevarerne, så er citronmelisse oplagt at tilføje. Med sin friske smag er citronmelisse også oplagt i limonader eller drinks. Det er en hårdfør plante, som sagtens kan dyrkes på altanen, og som ikke kræver meget pasning. Det vigtigste er, at planten får godt med vand, så den ikke tørrer ud, når den får meget sol på en varm dag.

Oregano

Oregano er en af de mest populære krydderurter, og det er forståeligt, da den tilfører en utroligt lækker smag til maden. Normalt bruges krydderurter i tørret form, mens frisk oregano ikke bruges så ofte. Dette er ærgerligt, da der er meget mere smag i frisk oregano. Oregano kan også nemt dyrkes på altanen. Det er en hårdfør plante, som ikke har brug for den vilde pasning og pleje. Dyrk helst oregano i løs og tør jord på et solrigt sted med læ.

Koriander

Koriander er et krydderi, som deler vandene. Nogle er helt vilde med det, mens andre næsten ikke kan få maden ned, hvis der er koriander i den. Er du en af dem, som elsker koriander, så er der heldigvis gode muligheder for at dyrke dette krydderi på altanen. Det er en ret let krydderurt at dyrke, hvis den står i let og porøs jord et solrigt og varmt sted på altanen.