Byg dit eget fotostudie

Hvis du kan lide at fotografere og måske altid har gået med en lille drøm om at have dit eget fotostudie, så er drømmen måske ikke så langt væk.

Når de fleste tænker fotostudie, så falder tankerne ofte på dyrt fotoudstyr, avanceret fotolys, flashlamper osv, m
en der er sket meget på den teknologiske front inden for de seneste år, og det digitale kamera er kommet på markedet til en pris hvor alle kan være med.

Det har betydet, at der bliver taget flere billeder end nogensinde før. Både fordi resultatet af optagelsen kommer øjeblikket efter det er taget, og fordi det er helt uden omkostninger. Alt det har tilsammen gjort, at flere og flere interesserer sig for fotografering. Her kan du læse hvordan du med små midler, kan efterligne de professionelle fotografer og få nogle rigtig gode resultater.

Det lys, som bruges i fotostudier, er korrigeret så de gengiver farver bedst muligt på negativer og fotopapir. De lamper, der er beskrevet herunder, afgiver et meget "varmt" lys. Derfor er det en fordel at bruge et digitalt kamera. Digitale kameraer giver mulighed for at stille på flere parametre end de gamle analog kameraer.

En af funktionerne hedder White Balance (WB) og korrigerer for lysets farvetemperatur. Det åbner op for, at vi kan bruge næsten alle typer indendørs lyskilder. Det eneste krav er bare, at der skal være masser af lys.


Trin 1
I SILVAN kan du købe arbejdslamper på 500 Watt, hvilket er tilstrækkeligt til at kunne bygge et fotostudie. Det eneste som kræves er, at der skal bruges mellem 1-3 stykker af dem. Derudover skal du bruge 6 meter træstokke, 4 små vinkeljern, lidt skruer, et hvidt lagen og nogle hæfteklammer til en hæftemaskine. Så er du klar til at bygge dit eget hjemmestudie.
Trin 2
Lampernes lys er koncentreret. Derfor skal det blødes op med en Softbox. Det kan du lave ved at hæfte et træskelet på et hvidt lagen, som vist på billedet. Målene, på det viste eksempel, er 1,50 meter i bredden og 1,70 meter i højden. Du skal helst ikke lave Softboxen mindre end 1 x 1 meter på det område hvor lagenet sidder.
Trin 3
Du skal bruge en baggrund, og her kan du bruge en væg, et tæppe eller lignende. Nu mangler der kun én ting før vi har alt det der skal være for at kunne ligge et flot lys i vores studie. Det er et par flamingoplader, som vi skal bruge til at regulere kontrasten med. Flamingopladerne hedder her "opspejling".
Trin 4
Nu er det tid til at få styr på kameraet. Her skal du enten manuelt indstille hvidbalancen eller indstille hvidbalancen til kunstlys. Det bedste er et kamera med manuelle indstillingsmuligheder. Tag nogle prøvebilleder, for at vurdere om de skal være lysere eller mørkere.
Trin 5
Billedet er taget i et "hjemmestudie".
Trin 6
To lamper og lagner, en lampe fra højre side forfra, og en skråt bagfra på venstre side (kantlys).
Trin 7
To lamper og lagner forfra på hver side af modellen.
Trin 8
To lamper og lagner skråt bagfra på hver side af modellen.
Trin 9
To lamper og lagner skråt bagfra på hver side af modellen.