Byg et TV-møbel/reol

Dette møbel er et alternativ til at have sit fjernsyn stående frit fremme eller hænge på væggen. Det bliver integreret i en rumdeler, der også fungerer som en en reol.

Møblet giver en lav afskærmning til det område, man ser fjernsyn i, så man – specielt i større rum – kan lave flere ting samtidig uden at blive forstyrret. Man kan også udelade at bygge sit fjernsyn ind, og lave det til en rumdeler, der har hylder på begge sider. 

I eksemplet har er der valgt at sætte hjul på, som dels giver møblet en lethed, da det bliver hævet fra gulvet, og samtidig giver det en god fleksibilitet. Siderne er beklædt med almuelister, der giver møblet et mere levende udtryk med sine lys- og skyggespil.

Trin 1
Lav en arbejdstegning, hvor du sætter mål på møblet og sikrer, at der er plads til dit TV og evt. DVD-afspiller. Vi valgte at designe reolen, så den på den ene side har et stort åbent rum til TV’et med en dybde, så forkant på TV’et svarer til rummets dybde. Under dette har vi lavet et gennemgående rum til DVD-afspiller. På den anden side har vi lavet to åbne hylder og et lukket felt nederst – der dækker for DVD-afspillerens gennemgående rum. Husk at tænke forhold omkring TV-stik igennem!
Trin 2
Alle de små fordybninger, der kommer, når sømmene skydes ind, skal have træspartel/kemisk træ. Det påføres med en lille spartel. Bagefter slibes der med fint sandpapir, til overfladen er helt glat. Alle ujævnheder ses meget tydeligt, når der bliver malet.
Trin 3
Inden der males, sættes der hjul under møblet. Vi har valgt møbelhjul med en diameter på 10 cm. Det er vigtigt, at der vælges hjul, der er stabile og kan bære tung vægt. De skrues fast ca. 5 cm inde fra hvert hjørne.
Trin 4
Til sidst grundes og males møblet – vi valgte en hvid tone for at give møblet et let udtryk. Så kan man bagefter sætte mere kulørte ting og bøger på hylderne.
Trin 5
Det skal du bruge:
Værktøj: Rundsav Sømpistol Kop-bor Høvl Mulitisliber Tommestok Stiksav Skruetvinger Skruemaskine Materialer: Birkekrydsfinérplader 21 mm Almueprofillister Søm Skruer Snedkerlim Hjul Sandpapir Træspartel/kemisk træ
Trin 6
Mål de stykker ud du skal bruge, og skær dem ud af birkekrydsfinérpladerne. Her bruges rundsaven. Det kan være en rigtig god hjælp at bruge en skæreskinne, som det ses på billedet her. Du kan også få pladerne skåret i SILVANs savværk.
Trin 7
Møblet består af 3 dele: reolkasse med hylde, ramme til TV og kasse til DVD-afspiller. Start med at bygge reolkassen. Vær omhyggelig med at kanterne flugter præcist.
Trin 8
Skru pladerne sammen til reolkassen (husk hylde hvis du vil have det). Fortsæt med at samle rammen til TV’et og kassen til DVD’en. Slib alle kanter med multisliberen eller med sandpapir.
Trin 9
Giv rammen trælim, og placer den forsigtigt ovenpå reolkassens bagplade. Sørg for at den ligger præcist. Sæt store skruetvinger på, mens limen tørrer. Hvis muligt kan den også få et par skruer.
Trin 10
Til sidst sættes DVD-kassen på som underdel. Gentag proceduren fra før med lim og skruetvinger, evt. også et par skruer hvis muligt.
Trin 11
Tag et kop-bor og lav huller til ledninger i bunden af DVD-afspillerens kasse.
Trin 12
Vi har valgt at dekorere siderne på møblet med almuelister. De sættes lodret på med ens mellemrum. Find en lille afstands-klods, som placeres mellem listerne, inden de skydes på – så er du sikker på at mellemrummene bliver ens.
Trin 13
Skyd listerne på med sømpistolen.