Fra skabslokum til luksusbadeværelse

Lys, luft og luksus samt indbygget plads til opbevaring var nøgleordene, da fotograf Kira Brandt udskiftede sit lille grimme københavnertoilet med et stort lækkert badeværelse.

Da interiørfotograf Kira Brandt fik muligheden for at overtage en 110 m² stor andelslejlighed på Frederiksberg, var hun ikke i tvivl om, at det skulle være hendes nye hjem. Problemet var bare, at der manglede et badeværelse. Lejligheden havde rigeligt med kvadratmetre, så Kira gik i tænkeboks. Resultatet blev en rokade, hvor hun inddrog en af stuerne til et nyt køkken og byggede det gamle køkken om til badeværelse. 

Lejlighedens gamle toilet, der blev etableret tilbage i 1970’erne, var anbragt i et rum af skabslignende dimensioner - i et hjørne af det gamle køkken. Derfor var det nemt at rive væggen mellem de to rum ned uden at skulle bøvle med ny faldstamme, vandinstallationer og afløb. 

Planen var nu at etablere et badeværelse med masser af lys og rene linjer, men rummet skulle også fungere som bryggers med plads til vaskemaskine og garderobeskabe. Så jeg skulle tænke kreativt for at få plads til det hele, fortæller Kira.

For at skabe kontrast i rummet er alle vægge malet hvide, og der er brugt store flotte mørkebrune klinker fra SILVAN på hele gulvet og i bruseafsnittet. Når rummet ikke er større, og der skal ske så meget, er det en god idé at begrænse materialevalget og, som Kira gjorde, ved at vælge de samme fliser på gulv og væg i brusenichen. For at give gulvet et fuldendt og nærmest flydende udtryk er fugen mellem klinkerne også brun. 

De to højskabe og underskabet under vasken er bygget af SILVANs enkle hvide og superklassiske elementer Nordic Hvid. Diskrete profiler bløder lågens overflade op, men samtidig bevares et enkelt og lyst udtryk i rummet. Og de små fine messinggreb er med til at understrege kontrasten i rummets helhed.

Som bordplade valgte Kira mahogni. Det giver varme i rummet og passer rigtig godt til fliserne, og den hyggelige stemning er understreget med et gammelt spejl i en mørkebrun ramme. Spejlet har jeg fundet på et loppemarked, ligesom den sortmalede lampe over vasken. Det bryder med alt det hvide, og så elsker jeg at blande nyt og gammelt. Det giver rummet personlighed og karakter, afslutter Kira, som brugte ca. 8 uger på at nå i mål med sit kombinerede badeværelse, bryggers og skabsrum.

Den store forvandling er ikke til at tage fejl af, rummet er ganske enkelt et helt andet. Over toilettet er bygget en hylde til planter, og den brede kasse omkring toilettet er perfekt til opstilling af et lille tableau.

Diamant-dekorationen på væggen over toilettet giver, som gulvet og bordpladen, kontrast til alt det hvide. 

Både gulv og bruseafsnit er belagt med SILVANs store smukke brune klinker. Gulvet i brusenichen er et par centimeter lavere end resten af gulvet. Samtidig falder det ned mod afløbet, så der ikke løber vand ud, når man bader. For enden af rummet, under vinduet, er der indbygget en høj briks til opbevaring af blandt andet sko og støvler.

Tekst & foto Kira Brandt
Efter

Sådan gør du

Byg brusenichens to vægge af almindelige skillerumslægter og beklæd dem med vådrumsgips. I stedet for skillerumslægter kan man vælge at bruge stålprofiler, som vejer meget mindre. Væggen, der adskilte det gamle toiletrum fra køkkenet, er fjernet så det hele er blevet til ét stort rum. Før vand frem til brusebatteriet på bagsiden af vådrumsgipspladerne. Før vandet frem under gulvet for så vidt muligt at undgå synlige rør. Gulvafløbet er monteret i brusenichen. Fra resten af badeværelset falder gulvet hen imod det.

Kontroller målene, inden fliseopsætningen går i gang.

Smør fliseklæb på væggen med en tandspartel. Smør kun på til én række ad gangen, da man ellers risikerer, at den bliver for tør, inden man når til den sidste flise.

Smør også fliseklæb på bagsiden af flisen.
Sæt den første flise op. Nederst i billedet ses et vaterpas, der er fastgjort til væggen. Fliserne sættes på langs med det.

Brug et flisekryds for at holde præcis afstand mellem fliserne. Man kan ikke måle præcist nok med en tommestok.

Kontroller målene løbende, mens fliserne opsættes.

Skær fliserne til med en fliseskærer, som man kan leje i de fleste SILVAN-butikker.

Den første væg er færdig. Læg mærke til, at nederste række ikke starter helt nede i gulvhøjde. Det er for at undgå, at den øverste række fliser skal skæres til i højden.

Skær eller bor huller i fliserne, så udgangsrørene på koblingsdåserne kan føres igennem til montering af blandingsbatteriet.

Lav den anden væg og gulvfliserne færdig. 
- De yderste fliser er hele, mens det er de inderste, der er skåret til.
Opsæt også fliser langs kanten af væggen. Lad fugerne følge linjerne fra brusenichen.

Læg den næstsidste flise. 
Mærk med fingrene, om nabofliserne flugter.

Dagen efter fliserne er sat op, er klæberen hærdet nok til, at man kan fuge. Fyld først alle fugerne med fugemasse ved brug af et fugebræt. Læg fugemasse på brættet med en spartel og træk det diagonalt over fugen i begge retninger.

Lad fugen sætte sig, og efter nogle minutter kan overfladen af fliserne rengøres med rent vand og en svamp. Skyl og vrid svampen ofte. Hvis der dagen efter sidder fugeslør, kan det fjernes med eddike.
Fug kanterne, samt rundt om afløbet med silikonefugemasse, når fugemassen er tør. Brug malertape for at trække linjen skarpt op.

VVS-installatøren gør klar til at montere indbygningscisternen.

Opbyg en kasse omkring indbygningscisternen. Brug skillerumslægter, og beklæd dem med en mdf-plade. Skær huller i pladen til trykknapper og rørgennemføringer, og monter kassen.

Fastgør et lag vådrumsgips uden på mdf-pladen, skær også her huller i pladen til trykknapper og rørgennemføringer. Beklæd kassen med glasfilt og mal kassen. Toilettet er nu klar til montering.

Produkter

Brusearmatur af mærket Adora er enkelt og tidløst i designet. Armaturet understøtter de rene linjer i hele badeværelset. Knagerne er lavet af små træstammer med sidegrene, savet over på midten og slebet fine og runde i kanterne. Ide! Hæng en hel række sten med huller i på rustik snor.

Tip! Mal en flad sten med en vandfast akrylmaling og brug den som sæbeholder.