Lægning af fliser

Opsætning og lægning af fliser. Få nye fliser på badeværelset - du vil nyde det, og samtidig bliver dit hjem mere værd.

Inden du går i gang med dette projekt er det vigtigt at du læser brugsveljedningerne på produkterne grundigt igennem. Hvis der er noget du er i tvivl om, så spørg i din lokale SILVAN inden du går i gang.

Er du ikke helt fortrolig med opgaven, er det en god ide at rådføre dig med en håndværker inden du går igang. Kontrollere, om underlaget er i orden. Overfladen skal være fri for støv, fedt eller andre urenheder, der kan hindre en god vedhæftning. undersøg om overfladen er plan, om hjørnerne er i lod, og om gulvet har det rigtige fald.

Det er meget vigtigt at vælge produkter fra samme producent, da de er afprøvet og godkendt sammen, og derved sikrer den fulde produktgaranti. Tjek også, om det er de rigtige klinker eller fliser, der er leveret, og om de er i orden. Det er for sent at reklamere, når de først er monteret. Det er en god regel at tage prøver af fliser og klinker fra 4 forskellige pakker, idet der kan være afvigelser både i format og farvenuance. Køb også ekstra fliser, Det er ikke sikkert at du kan få dem helt mage til senere. Hvis der skal fliser på både væg og gulv, begynder da altid med vægfliserne, da undgår du at beskadige nylagte gulvfliser.

Når du sætter fliserne op, er det nemmest at begynde nedefra og arbejde dig op. Vælg den rigtige tandspartel, tandspartelstørrelse afhænger af flisens størrelse og bagside. En flise med knopper eller riller kræver et større lag flisemørtel for at opnå fuld mørteldækning, og det er derfor nødvendigt at afpasse tandspartelstørrelse herefter.

…
Trin 1
Valg den rigtige tandspartel, tandspartelstørrelse afhænger af flisens størrelse og bagside.
…
Trin 2
Ved udmåling finder du ud af, hvordan man skal begynde for at undgå små flisestykker i hjørner, ved vinduer.
Afmærk en lodret linie på væggens midte. Herfra udlægger du en række fliser inkl. fuger, for at se hvordan det går op. Husk at regne med den sidste fuge ind mod væggen også.
Hvis du ender med mindre end en halv flise, udlægges fliserne igen, men denne gang forskudt med en halv flise.
…
Trin 3
Beregn overkanten af det færdige gulv, det gør du ved at tage tykkelsen af gulvflisen plus 2 - 3 mm. til flisemørtel. Afsæt en vandret linie (brug vaterpas), der svarer til overkanten af den nederste række fliser inkl. Fugebredden. Har gulvet fald mod et afløb, vælges laveste sted som udgangspunkt. Ved at vælge det laveste sted, er man sikker på at vægflisen kan dække, man kan altid tilpasse flisen ved at skære af, men man kan ikke forlænge den. Efter denne linie fastgøres en midlertidig liste, på hvilken den første række fliser opsættes. Listen må ikke skrues eller sømmes fast, men blot understøttes.
…
Trin 4
Bland flisemørtel i en murerspand. Blandingsvejledning findes på pakken. Det nemmeste er at anvende en langsomtgående boremaskine med rørekrog.
…
Trin 5
Påfør et jævnt, ensartet lag flisemørtel med en tandspartel. Påfør kun flisemørtel passende til det antal fliser, du kan nå at opsætte i løbet af 15 - 20 minutter.
Mørtelen må ikke danne hud inden flisen monteres. Tjek med fingerspidsen. Har mørtelen dannet hud skal den udskiftes med frisk mørtel.
…
Trin 6
Vrid og tryk fliserne på plads i den friske mørtel, så hele flisens bagside dækkes. Mørtel, der kommer på overfladen af fliserne fjernes straks - f.eks. med en fugtig svamp.
…
Trin 7
Kontroller ved fjerne en opsat flise. Flisen skal være helt dækket af flisemørtel.
…
Trin 8
Brug fugeafstandsholdere, fugesnor eller lignende, for at holde afstanden mellem fliserne. Kontroller løbende - f.eks. med dit vaterpas, at fliserne er i niveau, og ligger lige. Opsæt fliser, der skæres til, efterhånden som arbejdet skrider frem. Når fliserne sidder fast, fjernes lister, fugesnor og afstandsholdere.
…
Trin 9
Når du kommer til et rør, lednnger el. lign, skal du have lavet et hul i en flise. Hold flisen op, og afmærk hullets bredde. Hold den herefter op og afmærk hullets højde. Marker med en blyant.
…
Trin 10
Her ses hvordan markeringen skal laves.
…
Trin 11
Hvis du kan komme til at sætte flisen ind/ned over, hvor den skal sidde, bor forsigtigt nogle huller i flisen (brug ikke slagbor), så du kan slå et hul i den. Fjern de sidste stumper med en papegøjetang eller lignende. Vær forsigtig her. Flisen kan nemt gå i stykker.
…
Trin 12
Hvis det f.eks. er et fastmonteret rør, mærk op som vist + ca. 5 mm til fuge rundt om røret.
…
Trin 13
Fugning, det kan du normalt gøre 2 døgn efter afsluttet fliseopsætning/lægning. Fugerne skal være rene. Lokalet, hvori der arbejdes bør have en konstant temperatur og være uden træk. Evt. gulvvarme skal være slukket. Arbejdstemperatur:+5°C - +30°C. Fugning med cementbaserede pulvermørtler. Bland fugemassen i en spand. Oprør blandingen med rent vand til en smidig konsistens uden klumper. Anvend rørekrog på langsomtgående boremaskine, og lad blandingen stå i 5-10 minutter før brug.
…
Trin 14
Påfør fugemassen med en blød gummispartel diagonalt over fugerne så fugemørtelen presses helt i bund.
…
Trin 15
Når mørtelen har "sat sig", (det må ikke tørre helt) rengør du med en hårdt opvredet svamp: Skyl ofte i rent vand. Arbejd diagonalt over fugerne til fliserne er rene og fugerne jævne.
…
Trin 16
Strøning, ved fugning af ikke sugende fliser, kan du drysse med tør fugemasse umiddelbart efter at fugerne er fyldte.
…
Trin 17
Efter kort tid, når fugerne fremtræder som mørke felter afrenser du med en skuremåtte til klinkerne er rene.
…
Trin 18
Afvaskes med en hårdt opvredet svamp til fugerne er jævne og klinkerne er rene. Metoden anvendes især for at opnå helt fyldte fuger og samtidigt en rationel fugeproces. Nyfugede arealer må ikke afdækkes med plastfolie. Eventuel fugeslør på syrefaste overflader fjernes efter 1-2 døgn med et surt middel fx. Alfix Syr’ a i en 1:20 opløsning. Der skal for- og eftervandes med rent vand.
…
Trin 19
Væggene og gulvet kan give sig i forhold til hinanden. Derfor skal du bruge siliconebaseret fugemasse til fugerne mellem gulv og væg, samt fuger i hjørner mellem vægge. Brug højelastisk siliconegummi baseret fugemasse (fås i flere farver) Fugerne skal være tørre og rene for mørtel, løse partikler osv. Fugebredden bør i praksis ikke overstige 15 mm og ikke være mindre end 3 mm. Arbejdstemperatur: +5°C til + 40°C.
…
Trin 20
Rengør hæftefladerne f.eks. med sprit og aftørre med en ren og tør klud. Det er vigtigt for at opnå god vedhæftning.
…
Trin 21
Afdæk kanter med malertape. Afskær spidsen af patronen i en bredde der er afpasset til fugens bredde. Ilæg fugemassen med omhu, så hele fugen fyldes.
…
Trin 22
Glit fugen inden 10 min. Brug stålspartel, fugegummi eller en træpind fugtet i vand. Dyp jævnligt i vand tilsat opvaskemiddel. Fjern afdækningstapen umiddelbart efter glitning. Uhærdet fugemasse kan fjernes med acetone. Hærdet fugemasse kan fjernes mekanisk med en skarp kniv, pas på du ikke ridser fliserne. Fugen bør fremstå med lukket jævn glat overflade uden huller og spor.