Sofabord med iPad-holder

Tanken bag vores sofabord var at skabe et multifunktionelt møbel. Bordet fungerer som et helt almindeligt sofabord, men indeholder en skjult indbygget iPad-holder, som kan holde vores iPad, når vi skal se serier, da vi ingen fjernsyn har.

Bordet udarbejdes i krydsfinér, men for at bruge krydsfinéren på en anderledes måde har vi valgt at vende lamellerne i krydsfinéren opad og dermed skabe en hel overflade af flotte lameller. For at skabe denne overflade skæres krydsfinéren op i strimler, som efterfølgende limes sammen.

Det skal du bruge

Materialer
  • Trælim
  • 4 x 70 skruer
  • Krydsfinér i korte mål, se mål. Bordet er opbygget af 21 mm birke-krydsfinér. Man kan selv vælge, om man vil bruge birk eller fyr.
  • Sandpapir til Excentersliber (korn 40-80-120)
  • Sofabordben (evt. fra ENT.CPH) – udtrykket ændrer sig meget i forhold til, hvilke ben man sætter på.
Værktøj
  • Skruetvinger 2 stk. – 60 cm udspænd
  • Bore-/skruemaskine + bits
  • Excentersliber
  • Evt. høvl

Mål til udskæring og boring

Trin 1

Bordpladen skal samles. Start med at samle 10 af stavene til bordet, tjek begge sider af krydsfinéren, nogle gange er der en side, hvor noget af en lamel mangler. Lim de 10 stykker sammen og sæt dem i spænd med skruetvingerne. Jo bedre og mere præcist, de 10 stykker bliver sat sammen, jo mindre er der at slibe på til sidst. Sørg for at der er lim på hele fladen, når du limer stykkerne sammen, og husk at tørre det overskydende lim af med det samme.

Trin 2

Når limen er tør, kan processen fortsætte. Sæt yderligere 4 stykker på hver side af det allerede samlede stykke. Skru evt. en skrue eller to igennem fra hver side for at give mere styrke.

Trin 3

Vores iPad-holder sidder 5 stave fra kanten af bordet svarende til 8,4 cm.

Bundstaven deles i to - lim nu de to bundstave fast med den lille løftefunktion/knap imellem. Sørg for, at stavene sidder stramt om knappen, så den holdes fast. Sæt de næste 4 stave på med lim og evt. et par skruer.

Trin 4

Der limes en stav på hver side af bordet for at skjule evt. skruer.

Trin 5

Sidestavene til iPad’en limes fast. Sørg for at have ”staven man tager af til iPad’en” i imens, at man limer det fast, for at være sikker på at få en flot samling imellem stykkerne.

Trin 6

Tag bordpladen med i SILVAN og spørg, om de vil skære enderne til. I limningsprocessen vil der typisk opstå nogle forskydninger i stavene, og det er nemmere at skære pladen til i enderne, end at skulle slibe siderne helt plant. Hvis du har det rigtige værktøj, kan du selvfølgelig også selv gøre dette.

Trin 7

Slibning/høvling af bordet: For at få en flot finish på bordet er det vigtigt, at man bruger noget tid på at slibe bordet. Alt efter hvor god man har været til at lime bordet sammen, kan man med fordel bruge en høvl, inden man begynder at slibe. Overfladen på bordet skal slibes glat og plan. Dette gøres ved at starte med korn 40, så 80 og til sidste korn 120. Undersiden skal slibes, så den opnår den ønskede finish, men det er ikke nødvendigt at bruge meget tid her, eftersom man ikke ser det på bordet.

Trin 8

Til slut giver man bordet møbellak af minimum 2 omgange. Vi har valgt at give vores sofabord mat møbellak. Lakken er påført med en rulle for at få et jævn lag. Sørg evt. for at tørre den overskydende lak af efter 10 min. Slib bordet let inden påføring af andet lag lak.

Trin 9

Bordpladen er nu færdig, og du kan montere de ben som du ønsker.