…

RATIONEL

Historien om Rationel døre og vinduer

Rationels historie bygger på fire grundsten; godt håndværk, initiativ, flid og fremsynethed. Disse har spillet en stor rolle i at skabe en moderne vinduesvirksomhed. Virksomheden blev grundlagt i 1954 af Richard R. Nielsen. Den første produktion var vinduer til stalden, som blev produceret i fabrikshallen i Sdr. Felding. Han fik hurtigt mange ordrer på sine staldvinduer, hvortil han udviklede sin egen vindueskonstruktion. På blot få år fik Richard R. Nielsen opbygget en solid forretning på hans gode håndværk og høje kvalitet. Fabrikken blev derfor hurtig udvidet, da omsætningen steg år for år. I 70'erne begyndte de at udvikle komplette vinduesprogrammer, facadeelementer, nye dørtyper samt haveskydedøre. Avancerede maskiner kom til, hvor virksomheden begyndte at fremstille større serier af standartprodukter.

I 1965 kom den ældste søn ind i virksomheden. Han var en god sælger, som var meget koncentreret omkring sit arbejde. Han kom derfor hurtig til at sidde med i ledelsen. Far og søn dynamikken var forrygende, hvilket udgjorde en god kombination for virksomheden. Dette gjorde, at virksomheden ekspanderede. Dog trådte Richard R. Nielsen tilbage af helbredsmæssige årsager i 1980. I 60'erne blomstrede parcelhusbyggeriet, hvilket gav virksomheden nye muligheder. De flyttede derfor til nye omgivelser, så de kunne udvide. Virksomheden byggede egne og større fabrikshaller i Sdr. Felding, som var et spændende og ikonisk design. Bygningen bar stolt Rationel special-elementer i facaden. 1990'erne var også et godt år, hvor virksomheden ekspanderede yderligere. Dette har gjort, at nogle afdelinger blev samlet for at skabe en bedre kundeoplevelse. På den måde kom til Rationels salgsafdeling og administration til at have hjemme i en gammel, dog nu nyrenoveret, el-turbinehal i Herning.

De gode relationer og arbejdsmiljø

Rationel har siden deres opstart haft stort fokus på gode relationer blandt deres forhandlere. Virksomheden har i flere år inviteret deres forhandlere til Rationel Cup, som var en indendørsfodboldturnering. I 1978 deltog hele 350 trælasthandlere. Ved samme lejlighed, kunne forhandlerne se produktionen og få en større forståelse for produktet. Foruden gode forhandlerrelationer, har det også været vigtigt at skabe et godt arbejdsmiljø.

Det var vigtigt, og er det stadig, at Rationel skal være et godt sted at være, hvor medarbejderne føler sig værdsat. Dette blev gjort i form at udflugter, spontane ture på kroen og fester. Selv i dag er sommerfesten et kæmpe højdepunkt for alle. Her samles medarbejderne til hygge og afslapning, væk fra den travle hverdag.

Sådan får du et sundt indeklima med Rationel

Det er vigtigt for din egen og din families velvære at have et sundt indeklima. Dette er både for komforten og helbredet. Hvis du oplever hovedpine, koncentrationsbesvær og kløe kan det være en identifikation på, at du lever i et dårligt indeklima. Disse symptomer kan videreudvikle sig til allergi, astma, stress eller hjertekarsygdom. En vigtig medvirker til et sundt indeklima er dine vinduer. Hvis du har de rette vinduer, får du god ventilation, varme og lys til boligen. Rationels vinduer og døre har Dansk Indeklima Mærkning. Der findes fire forskellige parametre, som har indflydelse på indeklimaet:

  • Akustisk indeklima: Oplever du meget støj omkring dig, kan du gøre brug af den støjreducerende SOUND rude. Denne er designet til at dæmpe udefrakommende støj. Ved at nedsætte støj omkring dig, kan du opleve en nedsættelse af dit stressniveau
  • Visuelt indeklima: Dagslys er en vigtig kilde til et godt velvære. Dette kan påvirke både humør og koncentrationsevnen. Des bedre lys du får ind, des bedre bliver dit energiforbrug også. Serien AURA og AURAPLUS er designet sådan, at rammen- og karmdesignet er ekstra smalt. Du får derfor mere dagslys ind i dit hjem og hverdag
  • Termisk indeklima: En behagelig temperatur i hjemmet har stor indflydelse på ens velbefindende. Premium produkterne kommer med 3 lags glas og med en u-værdi ned til 0.78, hvilket sikrer mod træk og kuldenedfald. Dette er med til at give dig en bedre atmosfære, hvor du bedre kan nyde dine rum i boligen
  • Atmosfærisk indeklima: Luftkvaliteten har stor indvirkning på dit indeklima. Hvis denne er dårlig, kan det resultere i for meget fugt, og der kan forekomme skimmelsvamp eller øget antal husstøvmider. Dårligt indeklima kan også påvirke indlæringsevnen på børn. En god idé er at lufte mere ud om efteråret. Her skal sommerens varme og fugtige luft skiftes ud med efterårets kolde luft. Rationel tilbyder vinduer med friskluftsventiler. På den måde kan du lufte ud, uden at åbne for døre og vinduer

Produkterne er testet på deres holdbarhed. Det er derfor blevet påvist, at de kan holde til det værste regn- og stormvejr. Derudover er holdbarheden testet for slitage, hvor du kan lukke og åbne mange tusinde gange. Vinduerne er også testet i forhold indbrudssikring, og til at kunne holde til vindstød i orkanstyrke. Vinduerne med sikkerhedspakken er specielt udviklet til at holde tyven ude.

Få et bæredygtigt produkt

Hos Rationel har de stort fokus på et bæredygtigt samfund. For dem handler bæredygtighed både om mennesker, miljø og økonomi. Produkterne er produceret i rene materialefraktioner, så de let kan skilles ad og genanvendes i nye produkter. Hele 93% af materialerne kan genanvendes. Derudover bruges FSC certificeret træ, og imprægneringen sker i henhold til det miljøvenlige System ØKO2.

Hver enkel råvare udnyttes maksimalt, hvor rester bliver sendt til genanvendelse. Virksomheden har sit eget varmeværk, hvor de med træspild fra egen produktion opvarmer deres fabrikker. Desuden reducerer energivinduerne husstandens C02-udledningen. Produkter fra Rationel vil også være en langsigtet investering. De er nemlig udviklet sådan, at de kan holde op til 40 år. Du får derfor en god investering til huset, velværet og indeklimaet.

Sådan skaber du et børnevenligt hjem

Børn er typisk meget nysgerrige, derfor er det naturligt, at de undersøger deres omgivelser – herunder også husets vinduer. Undersøgelser viser, at 17 børn mellem 0-4 år falder ud ad vinduet i gennemsnit, hvert år. Det kan derfor være en rigtig god idé at investere i børnesikring, når du alligevel udskifter dine vinduer. Rationel har flere forskellige løsninger, når det kommer til børnesikring. Så du kan altid finde den bedste løsning til netop dit hjem. Du kan f.eks. anvende en standard børnesikring. Denne ses næsten ikke, men gør, at det bliver svært for børn at åbne, da de skal bruge begge hænder.

Derudover kan du også få ekstra børnesikring med et greb med lås. For at åbne skal man anvende en nøgle. Denne løsning gør også vinduet mere modstandsdygtigt over for indbrud. Hvis et greb med lås ikke er en mulighed, kan et sikkerhedsbeslag også anvendes. Med sådan et, kan vinduet kun åbnes i et begrænset omfang. Du skal altid være opmærksom på, om vinduet i rummet er den eneste flugtvej, hvis der skulle opstå brand. Du bør derfor ikke montere børnesikring på eventuelle brandveje.