…

Belægningssten: Gode råd til dit gør-det-selv-projekt

Det kan virke en smule uoverskueligt selv at gå i gang med at anlægge en ny indkørsel eller terrasse – for hvordan griber du det lige an? For at hjælpe dig godt på vej har vi samlet en række små gode råd til dig, så du kan komme godt fra start.

Hvor meget plads har du brug for?

Inden du går i gang med at grave ud til din nye terrasse eller indkørsel, så skal du overveje, hvad den skal bruges til. 

Skal der bare være to liggestole og en parasol eller skal der være plads til udekøkken, gæster og et stort havebord? Husk altid at lave godt med plads, så du kan gå rundt om dit havebord og let trække alle stole ud?
Er det en indkørsel du skal i gang med, så husk også at tænke på bredden – der skal være god plads til at gå rundt om bilen med åbne døre i begge sider. 

En grundig opmåling og vurdering af dit pladsbehov er vigtigt for et godt resultat, som du bliver glad for.

Hvilken slags belægning skal du vælge?

Til en indkørsel skal belægningen være tykkere end til en terrasse for at kunne holde til vægten af biler. Som grundregel kan du altid huske på, at jo større en flise du bruger, jo tykkere skal den være. En herregårdssten kan være 7 cm. mens en 50x50 cm. flise skal være 8 cm. tyk for at klare belastningen. Men det vigtigste er dog, at dit underlag er i orden.

Til en terrasse kan man nøjes med fliser eller sten med en tykkelse på  5-6 cm. Om man er til 14x21 cm. belægningssten eller store fliser på 60x60 cm., lyse eller mørke sten med eller uden mønster, er helt op til dig. 

Forberedelse

Du skal altid huske at grave ud til du kommer ned til en fast/hård jord. Ovenpå jorden skal du lægge min. 10 cm. stabilgrus til terrasser og min. 12 cm. til indkørsler. Stabilgruset skal vibreres godt sammen. Øverst lægges ca. 3 cm. afretningssand som vibreres inden stenene skal lægges.

Brug altid rettesnore og afsæt i højde med overkanten af dine sten. Antallet af og retningen på snorene afhænger af, hvilket mønster du har valgt til din belægning. Husk at der skal være et fald på din belægning, så regnvand kan ledes væk fra bygninger og belægning. Faldet bør være på 1-2 cm. pr. meter.

Lægning af stenene

Du skal lægge dine sten, så de flugter med rettesnoren i det ønskede mønster. Fliser har fugeknaster, der sikrer den rette afstand og fugestørrelse. Belægningssten skal lægges med 2-5 mm. afstand til fugerne. Brug en fliseklipper til at tilpasse stenen ved kanter, buer o.l.

Når belægningen er lagt skal du vibrere den med en pladevibrator. Kør først den ene vej og derefter tilbage med et overlap på en halv bane. Dette gør du både på langs og på tværs af belægningen.
Det er vigtigt at du husker, at fliser ikke må vibreres, da du risikerer, at de knækker. Disse skal i stedet manuelt bankes fast.
Vi anbefaler at Arbejdstilsynets retningslinjer for tunge løft og brug af sikkerhedsudstyr overholdes.

Efterbehandling

Når du har lagt dine sten, hælder du fugesand ud over belægningen, og det fejes godt ned i fugerne. Fjern overskydende fugesand, da du ellers risikerer, at det giver skjolder på belægningen. Gentag efter noget tid til fugerne er helt fyldt op.
Fugerne skal fremover efterfyldes en gang om året. Ved at bruge en god fugesand mindsker du risikoen, at der kommer ukrudt i fugerne – det betyder altså mindre lugearbejde til dig.

God arbejdslyst.