Gulv i loftsetage

Når du skal have mere ud af din uudnyttede loftsetage, er det ofte nødvendigt at lægge nyt gulv eller renovere det eksisterende. Her viser vi, hvordan du laver en god luftlyds-isolation imellem de gamle bjælker.

I eksemplet afsluttes der med et trægulv ovenpå bjælkerne. Ønsker du at afslutte med tæpper, kan vi anbefale, at du laver et gennemgående gipsundergulv, der går hen over bjælkerne.

Lydisolering af gulv

Når du skal i gang med gulvet, er det vigtigt, at du optimerer lydisoleringen af etageadskillelsen så godt som muligt. Luftlyds-isoleringen er den lyd (musik og tale), som kan trænge gennem etageadskillelsen. For denne gælder det om at indbygge en lufttæt og "tung" konstruktion i etageadskillelsen, hvortil gipsplader er et oplagt materialevalg.

Når det gælder en reduktion af trinstøjen, afhænger dette af den gulvbelægning, du vælger. Et tykt tæppe er noget af det bedste, som du kan vælge. Alternativt kan du også vælge et trægulv på et blødt underlag.


Trin 1
Ryd tingene væk fra loftsetagen, så der er plads til at arbejdet.
Trin 2
Kontroller om bjælkernes overside ligger vandret og i samme niveau. Brug en lang retholt (et lige bræt) og et vatterpas. Når retholten er justeret, som den skal, måler du ned fra retholtens underside og afsætter målstreger på siden af de gamle bjælker.
Trin 3
Fastgør herefter lægter på siden af bjælkerne. Brug søm eller skruer pr. maks. 600 mm. Vær opmærksom på, at oversiden af lægterne passer med dine målstreger, og at der bliver plads til forskalling (brædder til underlag for gipsgulvplader) og 2 lag 13 mm gipsplader ovenpå lægterne.
Trin 4
Ønsker du at benytte et gennemgående gipsundergulv, skal lægterne placeres, så der kun bliver plads til forskallingen ovenpå disse, og således at gipspladerne kan passere bjælkerne. Tilpas herefter isolering og placer den mellem lægterne.
Trin 5
Mellem bjælkerne fastgøres en spredt forskalling, som fastskrues til oversiden af lægterne. Vi anbefaler, at du placerer forskallingen pr. ca. 20 cm. Hvis du ikke ønsker at kunne bruge gipspladerne som et byggepladsgulv" og skal afslutte med et selvbærende trægulv, kan afstanden øges til 45 cm.
Trin 6
Husk fremføring af evt. nye El-rør m.v. Tilpas herefter første lag gipsplader, så der bliver ca. 5 mm luft i hver side. Gipspladerne tilpasses nemmest med en hobbykniv. Skær først fra forsiden, knæk herefter pladen bagover og skær bagsidekartonen igennem.
Trin 7
Fastgør pladerne til forskallingen med Danogips skrue nr. TA 45. Det er kun nødvendigt at skrue første lag plader i hver tredie forskallingsbrædt. Herefter fuger du langs bjælkerne og i pladesamlinger med en lydfugemasse, (acryl). Husk, hvor der kan luft igennem, kan lyden også trænge igennem.
Trin 8
Herefter tilpasses det andet lag 13 mm gipsplader, så det passer stramt til bjælkerne. Fastskrues på samme måde som ved første lag. Ønsker du et gennemgående gipsundergulv, skal øverste lag være fx. Danogips type GP, som limes til det første lag.