Hjælp, huset synker!
Alt bevæger sig i denne verden. Det er et faktum vi meget tit må forholde os til, ikke mindst når vi bygger huse. Nogen ved det ikke, andre ved det godt, og så er der dem der godt ved det, men alligevel bliver sorteper når fundamentet skrider - endda selvom alle forholdsregler umiddelbart var taget. Læs med og kom katastrofen i forkøbet.
Jordbundsforhold er en finurlig størrelse, som man bør have den allerstørste respekt for inden grunden belastes med et byggeri.
Hjælp, sommerhuset synker! (huse uden støbt fundament)
Min oldefar vidste det godt, hvorfor ved vi det så ikke i dag? Sådan spørger Peter Wendt fra Herculess fundering NCC. Hvis en stolpe skal være stabil, skal den graves ned til fast bæredygtig, frostfri jord hvilket normalt er i 90–100 cm. Et andet faktum er at nedbrydningsprocessen ”kickstartes” når træ har kontakt med jord, hvilket betyder at stolperne bør være af beton i stedet for træ. Denne basiske viden er åbenbart delvist gået tabt. Jeg oplever ind i mellem at sokkelsten blot sættes løst oven på 15 cm pladevibreret grus, inden huset bygges, og så går det altså galt. Jeg må endda konstatere at enkelte typehusfirmaer lader det ske uden at rådgive bygherren om følgerne, og det må da siges at være lidt af en fadæse, konkluderer Peter Wendt. Hvorfor synker sommerhuset? Der kan være flere ting der spiller ind, men den helt store årsag er vand. Store mængder nedbør kan nemlig både flytte, og skylle materiale med sig. Herudover har vand det egenskab at udvide sig når det fryser. Sten og sandkorn bliver derved flyttet lidt fra hinanden, og lander ikke nødvendigvis det samme sted når det så tør igen. Gruset pakker sig på nye måder hele tiden, og så synker huset.