Byg et plankeværk der holder

Alle kan bygge et klassisk plankeværk, der med ganske få tips kan holde i rigtig mange år. Et plankeværk skal kunne holde til vind og vejr i mange år, for slet ikke at tale om livlige ungers gøren og laden.

Et godt robust og stabilt plankeværk, der værner mod støj og vind, kræver hverken megen håndelag eller viden, og det pudsige er at arbejdsindsatsen ikke er nævneværdig større end ved dem der nærmest styrter sammen af sig selv. Det er ganske få detaljer der gør forskellen på et godt og et dårligt produkt, og så gør det jo heller ikke noget at det er til at holde ud at se på. Læs med her og få nøglen til et plankeværk der bliver stående år efter år.

Trin 1
Brug et pælebor til at bore de ønskede huller. Der skal bores 90 cm. i dybden for ikke at frosten stille og roligt skal skubbe stolperne op af hullerne igen. Træ rådner godt nok hurtigere når det nedgraves i jord, men for at opnå den bedste stabilitet er det klart at foretrække frem for stålspyd med stolpefod. Brug imprægnerede stolper i dimensionen 97*97, så sker der ikke meget i de næste 15-20 år.
Trin 2
Anvend træ der kan holde til det barske udeliv. Træets levetid kan naturligvis altid forlænges med en træbeskyttelse, men det spille stadig en væsentlig rolle hvordan træet er behandlet forinden. Her anvendes det danske Superwood, der trykimprægneres mod råd og svamp på en langt mere miljørigtig måde end den traditionelle grønne imprægnering, samtidig med at imprægneringen når helt ind i kernen af træet. Teknologisk institut har netop påvist at denne nye imprægneringsmetode er særdeles effektiv. Se evt. mere på www.superwood.dk
Trin 3
Stolperne sættes med en maksimal afstand på 220 cm. Brug evt. et stolpevaterpas som dette da det giver dig begge hænder fri til arbejdet. Er der forholdsvis løs jord kan man starte med at fylde ca. 20 cm. betonmix ned i hullet omkring stolpen. Herefter fyldes ca. 30 cm grus hvorefter der igen fyldes ca. 20 cm. betonmix i hullet. Fyld til sidst op med grus og stamp godt til med en stolpe. Du behøver ikke at vande da betonmixen selv vil opsuge jordfugten. Skær ikke stolperne til i højden endnu.
Trin 4
Som vandrette vanger (løsholter) bruges i dette tilfælde alm. 45x90 reglar. Opsæt dem med skruetvinger og vaterpas, og streg op. Du kan også anvende en kridtsnor. De 2 løsholter skal sidde ca. 30 cm. fra plankeværkets hhv. top og bund. Nu skal der saves og stemmes ud på den side af stolpen der bliver til bagsiden af plankeværket. Streg op, også i dybden, og sav 4 præcise snit med en fukssvans eller en rundsav der er indstillet på den rigtige dybde. Herefter stemmes ud med et bredt skarpt stemmejern. Husk at stemmejernets bagside skal vende ud imod hakkets åbning, så du ikke stemmer dybere end opstregningen. Løsholterne må gerne stikke et par millimeter frem når de ligger på sin plads i hakket.
Trin 5
Brug træbeskyttelse i hele den nye åbning og lad det tørre inden løsholterne lægges på plads. Endetræ drikker meget vand, og med dette hak er der jo pludseligt kommet 2 nye endetræsoverflader til.
Trin 6
Indvendige hjørner klares ved at stemme ud på denne måde, og skære løsholterne i smig. Herefter sættes et par 5x120 skrue i hver sin bagside af stolpen, som til sidst evt. kan proppes af. Har du udvendige hjørner, stemmes der ned i halv dybde på stolpens 2 ydersider. Løsholternes ender reduceres ligeledes til halv tykkelse hvor stolpen får kontakt, og lægges på plads i hakket. Husk også at anvende en træbeskyttelse her.
Trin 7
Nu skal brædderne monteres, og der går rigtig mange søm til. Anskaf dig en sømpistol hvis du vil buge weekenden på noget andet end at stå og hamre. Her er sømpistolernes ukronede konge fra Paslode. Pistolen kører på små gaspatroner, så man slipper for udgiften til en kompressor og de lange irriterende slanger. Det er prof’ernes absolut foretrukne sømpistol, og dermed den direkte vej til lidt ekstra respekt i nabolaget. Når brædderne skal monteres er det i øvrigt smart at udlægge et bræt i bunden som styr. Det klodses op og justeres ind med et vaterpas. Sæt et bræt helt tæt ved stolpen i hver sin side. Herefter måles der op, så brædderne får et mellemrum på ca. 8 cm. Sæt et søm i midten, og lad dette lag brædders krumning vende væk fra dig. Herefter sættes det sidste lag på med et 10 cm søm i hver side, og med et overlap på ca. 2 cm. I dette lag skal brædderne krumme ud imod dig.
Trin 8
Endetræ er træets mest sårbare sted især når de vender direkte op imod Vorherres grå skyer. Derfor skal plankeværket have et lille tag med fald. Sæt et bræt fast i vater med 2 tvinger, og brug det som styr for en rundsav der forinden er indstillet til et lille smig på ca. 10-15 grader. På denne måde rettes plankeværkets top og stolper til. Brug en fukssvans resten af vejen, hvis ikke rundsaven når hele vejen igennem.
Trin 9
Taget sømmes fast i stolperne, og for hver halve meter med galvaniserede søm. Er du feinschmecker kan du skære et spor med rundsaven, som drypnæse 1 cm inde under den øvre side af taget.
Trin 10
Når løsholterne på 45 mm er stemt ind fra bagsiden, og de 2 lag løse brædder på hver 25 mm er monteret fra forsiden, komme plankeværket til at fylde nøjagtigt det samme som stolperne. God kvalitet behøver ikke at fylde nævneværdigt.