Støb din egen betonplade

Når du skal støbe, er det nemmest at stå udendørs, f.eks. på en overdækket terrasse. Den våde beton tåler ikke sol, så hærder den for hurtigt og bliver ikke stærk nok, samt dug eller regn i de to første døgn, imens den tørrer. Læs trin-for-trin hvordan du støber din egen betonplade.

Trin 1
Mål op og skær en støbeplade til, så den har nøjagtig den form, som bordpladen skal have. Bemærk, at bordpladen skal støbes på hovedet. Montér kanterne, der bestemmer bordpladens tykkelse.
Trin 2
Tegn vasken ind og skær et armeringsnet til, så pladen stives af. Der skal også være armering i kanterne, og der skal være mindst 10 cm armeret beton fra vasken og ud til kanten.
Trin 3
Læg formen vandret, så den er klar til støbning. Fastgør va- sken og montér en prop, hvor blandingsbatteri skal sidde. Smør formen med formolie. Bland betonen af 1 del hvid cement til 5 dele støbegrus (målt i rumfang). Tilsæt evt. en farve til betonblandingen og bland grundigt til en let flydende, ikke for tør grød.
Trin 4
Fyld betonen i formen. Læg armeringen i den nederste tredjedel, her er der træk i pladen.
Trin 5
Bank forsigtigt på undersiden af formen med en gummihammer, så luftbobler i beton- en tvinges op. Tag forsigtigt støbningen ud af formen efter to døgn.
Trin 6
Monter pladen på kraftige ’hyldeknægte’ på væggen, og giv den en efterbehandling med vandglas eller bivoks. TIP: Det er vigtigt, at vasken ligger helt plan, og at den flydende beton ikke kan komme under.