Nyd udelivet i al slags vejr med et hyggeligt shelter

Et shelter gav Jette og Henrik mere udetid, en dejlig solkrog, en hyggelig udsigts- og spiseplads og mulighed for at invitere til havefest uden at tage vejret i ed.

Jette og Henrik Larsens landejendom fra 1935 ligger med den skønneste udsigt ud over åbne marker, og da de fleste af de forvoksede gamle træer for nogle år siden blev fældet for at give lys og luft, er der mod vest sol det meste af dagen og langt ud på aftenen. De nye træer, der blev plantet, da parret kom til, er endnu ikke trådt helt i karakter. Derfor betyder ”udsigt over åbne marker” og ”sol fra morgen til aften” også, at haven indimellem er en smule forblæst. Selv om sommeren, når vejret ellers er mildt og viser sig fra sin venligste side.

For at få mere havetid og mulighed for at sidde i læ og nyde den smukke udsigt og dejlige sol, besluttede Jette og Henrik sig for et shelter med tilhørende terrasse. – Et shelter forlænger udesæsonen fra det tidlige forår til langt ind i sensommeren, fortæller Jette. – Taget og væggene beskytter mod dug og regn, og hvis vi har lyst, kan vi faktisk rykke herud og sove det meste af sommeren. Vores havemøbler i træ kan stå her hele året, og vi behøver ikke hive puder og madrasser ind og ud – om sommeren ligger de her permanent, og altid er klar, hvis vi får lyst til at sætte os ud et øjeblik, fx efter en lang arbejdsdag.

Samlet byggede og malede Jette og Henrik over en måneds tid, og fundamentet var helt sikkert det, der tog mest tid og kræfter. – Fordi vi har valgt en placering, der ligger så åbent og forblæst, insisterede Henrik på, at det skulle forankres ordentligt. Dertil kom, at vi valgte at udbygge med en dejligt stor træterrasse. Opførelsen af selve shelteret var, med lidt hjælp fra vores nevø, klaret i løbet af en weekend. Med materialerne fulgte en enkelt byggeanvisning, og arbejdet var lige til at gå til og uden for mange tunge løft. Shelteret har gjort, at vi er meget mere udendørs, end vi var før, og terrassen har virkelig udvidet mulighederne. Den er fx perfekt som ramme om en havefest, hvor vi ikke behøver at holde igen med invitationerne. Det er et godt sted at placere en buffet og en stor grill, og hvis vejret truer med at blive dårligt, kan vi altid trække plan B frem og dække hele terrassen over med et læsejl.

Tekst: Jette Larsen og Karina Demuth
Foto: Henrik Larsen og Skovdal & Skovdal

Trin 1
Indkøb og levering. Skriv en detaljeret indkøbsliste og få evt. alle materialer leveret samlet af en vognmand med kran på vognen. Sorter byggematerialerne i bunker af ens længder, det giver et godt overblik.
Trin 2
Placering. Start med at sætte fire pæle med snor imellem for at skabe et indtryk af størrelse og placering. Tilpas derefter, så der kommer 100 pct. styr på vinkler og placering af fundament. Vær meget omhyggelig med krydsmåling, så vinklerne passer, det bliver der brug for senere i forløbet.
Trin 3
Støbning af sokkel. Kravene til soklen varierer noget efter jordbund og beliggenhed. I dette tilfælde ligger shelteret ud mod en åben mark, hvor der ofte er kraftigt stormvejr. Derfor er soklen lavet af færdigstøbte og højderegulerbare sokler, der gør det nemmere at få fundamentet i vandret vater. Placer soklerne i de rette vinkler, grav ned i passende dybde og støb alle soklerne fast i beton.
Trin 4
Montering af bundrem. Læg en trykimprægneret rem på soklerne, ret vinklerne ind efter monteringsnorene og bolt remmen fast i sokkelstenenes højderegulerbare stolpesko.
Trin 5
Samling af shelter. Læg første planke på remmen og fastgør den midlertidigt med beslag, så konstruktionen stabiliseres. Rejs derefter væggene ved at klikke brædderne sammen. Stabiliser de to små vægstykker midlertidigt med en lægte, som placeres i hullet, der senere skal støbes til med et stolpebeslag til understøtning. I denne fase er opbygningen rimelig vakkelvorn, men stabiliteten kommer senere, når tagkonstruktionen bliver monteret.
Trin 6
Placering af hjørnestolpe. Tjek igen lod og vater, og monter hjørnestolpen, når hele konstruktionen er færdig. På den måde er der mulighed for en sidste tilretning.
Trin 7
Montering af tagspær. Tjek konstruktionen igen, så shelteret er i vater på alle leder og kanter, og monter tagspærene.
Trin 8
Lægning af tagplanker. I denne fase er det vigtigt at få startet rigtigt med det første tagbræt, så det flugter med kanter på tagspæret. Det er afgørende for den senere montering af sternbrædder. For at montering af tagbrædder ikke løber ”skævt”, er det en god idé at afsætte punkter på tagspæret for hver 50 centimeter, så er der mulighed for at rette ind undervejs. Når der sluttes af i modsat ende, er det muligvis nødvendigt at save det sidste bræt af, så det flugter med tagspærenes ender.
Trin 9
Støbning af hjørnestolper til de små vægge. Nu kan stolperne til de små hjørnevægge støbes fast. Skru stolpebeslag fast på de små vægge, og lad dem hænge frit ned i det hul, som blev gravet tidligere. Understøt væggene, så de er i vater, fx med mursten eller fliser. Støb herefter med beton omkring beslagene, og vent med at fjerne understøtten, til betonen er hærdet.
Trin 10
Afdækning med zink. Afdæk tagryggen og overgangene mellem tagbrædder og sternbrædder med zink, og monter også en zinkdrypnæse på tagafløbet, så tagbrædder i enderne beskyttes mod fugt og råd.
Trin 11
Lægning af tagshingles. Fug dine tagshingles med Tagtæt på nederste kant, og søm dem derefter på. Fug også mellem tagshingles og zink, som lægges ud mod sternbrædder. Slut af med at brænde pap på tagryggen, som lapper ud over belægningen af tagshingles, og fug også her med Tagtæt på de nederste kanter.
Trin 12
Understøtning af gulv. Mål op og grav støbehuller til de tværgående lægter, som skal bære gulvet. Fastgør først de langsgående lægter i korrekt højde på remmen i shelteret, og understøt derefter lægterne i modsatte ende, således at de kommer op i vater. Skru de tværgående lægter fast med vinkelbeslag på undersiden af de langsgående lægter, og monter stolpeskobeslagene, så de hænger frit ned i de udgravede huller. Tjek, at alt er i vater, og fyld hullerne op med beton. De øverste lægter er ikke lange nok til at løbe i hele terrassens længde, derfor er de stykket sammen af to længder. Der, hvor de samles, lægges den nederste understøttende lægte dobbelt, så der bliver nok plads til samlingen med beslag.
Trin 13
Lægning af gulv. Læg gulvet, og sæt gerne fikspunkter på de langsgående lægter, så monteringen ikke kører skæv.
Trin 14
Afslutning af gulv. Vent med at save de langsgående lægter til, indtil det sidste gulvbræt er lagt, og slut af med et bræt for enden.
Trin 15
Grunding og maling. Brug en malersprøjte til at give grundingsolie, og sørg for at komme ind overalt. Mal alle samlinger to gange med pensel, og mal væggene færdige med en lille rulle med fin struktur.