Udendørsleg for børn og barnlige sjæle

Når dagene bliver længere og lysere, og temperaturen stiger – er det tid til at erstatte indendørs TV-hygge med udendørsleg. Og der er rigtig mange sjove aktiviteter, man kan give sig til i haven. Vi har samlet fem bud på udendørslege for hele familien.

Udnyt de lyse og varme dage til at samle familie og venner over sjove udendørslege. Læs med, og få inspiration til fem sjove boldspil, der med garanti kan få gang i hele familien fra de yngste til de ældste.

Spil kroket på græsplænen

Der er ikke noget, der kalder på lune sommeraftener som kroket. Man kan spille kroket på forskellige niveauer – som så mange andre sportsgrene – men når hele familien skal være med, kan man sagtens vælge den lette udgave, hvor teknikken ikke er i højsædet. Kort sagt handler kroket om at få sin kugle banen rundt gennem de opstillede buer, og ved at man rammer pælene undervejs. Når man slår kuglen igennem en bue får man et ekstra slag, og ved to buer får man to ekstra slag. Aftal jeres egne regler på forhånd, og se, om du kan nå banen rundt hurtigere end farmor.

Rundbold er en klassisk udendørsleg

Rundbold er muligvis det mest populære udendørsspil i Danmark – spil det til børnefødselsdagen i haven, grillaftenen i parken eller på udflugt med klassekammerater eller kollegaer. Rundbold er genialt til at skabe sammenhold og lære hinanden bedre at kende – og så kan alle være med. Sørg for at fordele små og store ligeligt på begge hold, og hvis nogen i familien ikke kan løbe med, er der altid plads til at sidde på sidelinjen og dømme inde og ude. Alt du skal bruge er en bold, et bat og fire kegler, grene eller andet, der markerer de fire hjørner.

Saml familien om at vælte kongen

Så skal kongen væltes. Nogen kalder det kongespil, andre kalder det vikingespil, fordi spillet muligvis har rødder tilbage til middelalderen – men ligegyldig hvad, er det et godt spil at samle familie og venner omkring. Man kan være mellem to og 12 spillere fordelt på to hold. Kongen står midt imellem holdene, og hvert hold har fem kubber, en slags træpinde som stilles op, og seks kastepinde. Nu handler det om at vælte modspillernes kubber, og til allersidst kongen. Det hold, der først vælter kongen, har vundet.

Fodbold er en genial udendørsleg

Det er lige før, man kan sætte lighedstegn mellem dansk sommer og fodbold i baghaven. Hvis I har lidt tid at fordrive, inden frokosten er klar, er en hurtig fodboldkamp oplagt. Fodbold kræver nemlig ikke en masse udstyr, det eneste du skal bruge er en bold – og hvis ikke du har en ved hånden, kan du garanteret låne en af naboen. Opdel jer i to hold, og marker målene med træpinde, spande eller hvad I lige har. Og så er det ellers bare at gå i gang med at sparke til bolden, score nogle mål og vise de andre dine bedste boldtricks, inden de røde pølser er klar på grillen.

Prøv sydens populære udendørsleg: petanque

Hvis ikke vi kan komme til sydens sol, så må sydens sol komme til os – eller i hvert fald sydens boldspil. Petanque er en meget populær sportsgren i Sydfrankrig, men man behøver ikke være en gnaven, gammel franskmand for at kaste petanquekugler. Petanque spilles bedst i sand eller grus, men man kan også sagtens spille det på en græsplæne. Det gode ved petanque er, at man ikke behøver være i god form for at spille det – så her kan alle være med.  

Mangler I inspiration til at komme i gang, kan I finde forskellige spil og legetøj her