Nordmannsgran eller rødgran – hvilket juletræ skal du have ind i stuen?

Når snakken falder på juletræer, står slaget som regel mellem nordmannsgran og rødgran. Det er de to sorter, du altid kan finde hos den lokale juletræssælger. Når du skal vælge mellem de to, er der flere fordele og ulemper at tage højde for – dem viser vi dig her.

Rødgran eller nordmannsgran? Vi hjælper dig med at vælge.

Rødgran - det klassiske valg

Rødgranen er det oprindelige juletræ, som stod i stuerne for 200 år siden, da juletræstraditionen gjorde sit indtog i Danmark. H.C. Andersens elskede juleeventyr handler også om en rødgran.

Fordele ved rødgran

På grund af dens lange historie og de gamle traditioner er rødgranen stadig for mange det ”rigtige” juletræ med den rigtige duft og de ensartede grene. Rødgranen kan nemlig kendes på de tætte grene, der sidder jævnt fordelt hele vejen op ad stammen.

Rødgranen er også den billigste af de almindelige sorter.

Ulemper ved rødgran

Den største ulempe ved rødgranen – og nok også grunden til, at den med tiden er blevet overhalet af nordmannsgranen i popularitet – er, at den taber nålene efter ret kort tid. Skal du have et flot træ juleaften, bør en rødgran ikke komme ind i stuen før få dage inden jul.

En anden ulempe er, at nålene stikker mere end de bløde nåle på en nordmannsgran – det er måske værd at overveje, hvis du har små pilfingre i hjemmet, der har svært ved at holde sig fra træet.

Nordmannsgran - det populære valg

Nordmannsgranen har taget rødgranens plads som det mest populære juletræ. Det er denne sort, du finder i de fleste danske hjem. Det er der flere grunde til.

Fordele ved nordmannsgran

For det første er nordmannsgranen som nævnt den mest holdbare af de to sorter. Godt nok beholder de blanke nåle ikke deres glans, efterhånden som træet bliver mere tørt – men de falder ikke af med det samme. Er du typen, der gerne har træet stående til efter nytår, er nordmannsgranen derfor et godt valg.

For det andet har træet bløde nåle, som man ikke stikker sig på. Hjælper børnene til med pyntningen af træet, er det en fordel.

Ulemper ved nordmannsgran

Den største ulempe ved en nordmannsgran er prisen – træet er noget dyrere end en rødgran. Til gengæld kan du nyde synet af det i længere tid.

Så hvad skal du vælge?

Vil du have en klassisk jul, og skal træet alligevel smides ud inden nytår, skal du vælge en rødgran. Det samme gælder, hvis økonomien er en afgørende faktor. Ønsker du et holdbart træ, du kan nyde det meste af december, skal du vælge en nordmannsgran. Du skal dog være forberedt på at betale lidt mere.

Tips til dit juletræ

For at forlænge holdbarheden på træet kan du save det nederste af stammen af og lade træet stå i en juletræsfod med vand.

Har du selv fældet dit juletræ, bør du ikke tage det med ind i den varme stue med det samme. Lad et stå i et køligt rum eller et beskyttet sted udenfor et par dage, så det gradvist vænner sig til stuetemperaturen.

Udvalgte produkter

Mest populære