Hems med indbygget hyggerum

Et multimøbel med seng, legerum, reoler og skydelåger giver masser af ekstra plads på få kvm. Du kan bygge det selv på en weekend.

En hjemmebygget hems kan udvide børneværelset med nogle gode kvadratmetre og gør samtidig rummet mere spændende. Her er den ekstra plads under sengen indrettet som en hyggelig hule med sækkestol, indvendig reol og masser af god belysning.

Rummet under hemsen er lukket af med praktiske skydelåger. Skydelågerne, der er en del af Silvans garderobsskabskoncept, sparer plads og gør det nemt at holde orden på værelset. Og når ungerne bliver større, og hulen begynder at føles lidt lavloftet, kan det ekstra rum inddrages som opbevaringsskab eller som en rummelig garderobe.


TIPS: Alle pladerne er på forhånd skåret til efter mål i Silvans savværk. På den måde er byggeprojektet lige til at gå til.

Sådan gør du:

 • Tegn sengen op, så den passer i mål til værelset (her 80 x 200 cm), og få evt. alle plader skåret ud på forhånd. Byg en ramme af reglar, og saml den med store vinkelbeslag. 
 • Montér benene med vinkelbeslag. Alle 4 ben skal være 130 cm høje. Montér rammen og de 3 ben på væggen og lad det sidste ben være fritstående. 
 • Beklæd den udvendige endegavl samt de to indvendige sider med krydsfinérplader.
 • Montér også to smalle plader på 128 cm på fronten, for at lukke møblet pænt af i hjørnet.
 • Sengehesten er skåret ud i en højde på ca. 65 cm. Tegn kikhullerne op og sav dem ud med en stiksav. Montér sengehesten og træk den helt ned til de to smalle plader, så den kommer et par cm ned under sengerammen. Det giver et pænt resultat, og sengehesten skjuler noget af skydelågernes aluliste. 
 • Puds kighuller og kanter af med sandpapir, fyld skruehullerne og samlinger op med spartelmasse og slib overfladen. 
 • Byg reolen i krydsfinér, evt. med hylder, der vender både ud mod værelset og ind mod hulen.
 • Mal hele møblet først med grundmaling og så med træ- og metalmaling.
 • Monter skydedørslågerne (købt på mål i Silvan).
 • Læg et stykke skridsikkert underlag mellem sengebunden og lamellerne, så undgår du at sengen knirker. Skru lamellerne fast i sengebunden i de fire hjørner og i midten. 
 • Sengehimmel: De tre liner af tyk ståltråd er holdt fast med små skruer i loftet. Himlen er et langt stykke tylstof, der er slidset op for enden af sengen, og samlet med sløjfer.

Materialer: 
Seng: Reglar, krydsfinérplader, beslag, skruer, spartelmasse, maling (grunder + træmaling), 
skydelåger (inkl. skinner og hjul). 
Himmel: Stof, små skruer, ståltråd.
Andet: Sengelamellerne, madrassen, det skridsikre underlag og stigen er genbrugt fra den eksisterende seng. Sengehimlen er lavet af 5 meter tyl.

Værktøj:
Stiksav, håndsav, slagboremaskine (til montage i væg), skruemaskine, vaterpas, sandpapir, pensler, lille malerrulle.


Skydelågerne efter mål er købt hos Silvan. Sengehimlen understreger en fornemmelse af et hyggeligt 'rum i rummet' og er nem at tage ned og vaske.
Skellettet består af en sengeramme på ben og med en lille reol for enden.
Beklædningen af krydsfinér skjuler reglar og beslag, og giver et færdigt og roligt udtryk med rene ubrudte flader.
Den lille reol stabiliserer opstillingen og giver masser af dejlig opbevaringsplads.
Skydedørslågerne er pladsbesparende, praktiske og supernemme at montere.