Sidegavl til seng

Sengegavlen er funktionel og kan være med til at løse opbevaringsudfordringerne i hverdagen, samtidig med at der skabes ro og orden i soveværelset. Vi har valgt at indbygge en holder til iPad i sengegavlen, hvilket gør, at vi ikke skal ligge og holde den. Vi har også lavet et mindre rum med opladerstation til vores telefoner, så vi ved, hvor de er, og at de er opladte om morgenen. Til sidst har vi konstrueret en skråtstillet hylde til bøger, som giver møblet et anderledes udtryk og er med til at bryde de rette linjer.

Det skal du bruge

Materialer:

 • 1 MDF-plade 16 mm (16 x 1220 x 2440 mm)
 • Skillerumslægter
 • 4 x 50 skruer (til opbygning af skelet)
 • Paslode vinkelbeslag V10 (til montering af skelet)
 • Listesøm til montering af frontplade
 • Maling - S5005-Y50R Dyrup 5 helmat
 • Trælim
 • Skruer 3x1,2
 • Evt. spartelmasse

Værktøj:

 • Hammer
 • Boremaskine
 • 10 mm bor
 • Stiksav og evt. rundsav
 • Pensel / rulle
 • Centersliber med sandpapir korn 120
 • Evt. spartel
Dette er råskitsen til hele vores seng – inkl. sidegavlen. Vejledningen her er kun på sidegavlen (nummer 3 på tegningen). Vi lavede opbevaring under sengen/gavlen. Vi byggede to skuffer ind i siden af konstruktionen. Skufferne blev købt i Ikea og er 1 meter lange og 60 cm dybe (nummer 1 på tegningen). Det er alm. skuffer, som bruges i Ikeas tøjskabsløsninger. Derudover lavede vi en ende, som kunne tages af, så der var fuld opbevaring under sengen (nummer 2 på tegningen).

Trin 1

Start med at bygge skelettet til sidegavlen af skillerumslægter. Husk at være opmærksom på, hvor hylder, iPad osv. skal være. På tegningen herunder kan man se, hvordan vi opbyggede skelettet til vores sidegavl, som blev sat sammen med skruer og vinkelbeslag. Du skal være omhyggelig i denne fase, for fejl kan give problemer på et senere tidspunkt. Skelettet blev hæftet fast til væggen og støttede på gulvet. Hyldens bredde definerede vi til at være 20 cm. Du kan sagtens lave en bredere sengegavl.

Skelettet af skillerumslægter

Trin 2

Front-beklædningen er lavet i MDF. Skær MDF-pladen til efter de valgte mål. Brug rund- og stiksav. På tegningen er vist de mål, som vi brugte til vores sidegavl. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan bygge ind i sidegavlen, så design det efter dit/jeres behov. Vi har valgt at gøre plads til vores iPad og mobiltelefoner

Trin 3

Alle åbne dele af skelettet skal også beklædes med MDF-plader, så lægterne ikke er synlige. Top-beklædningen er også udarbejdet i MDF. Den er 20 cm dyb og konstrueret, så den passer til lægterne. Den skråtstillede hylde er ligeledes lavet i MDF. Opbygningen af denne kan ses på tegningen ovenfor. Alle delene i topbeklædningen er samlet med trælim.

Trin 4

Til de to huller, som vi skar i frontpladen, er der bygget to ”kasser” af MDF. ”Kasserne” forbinder derved frontbeklædningen med væggen og fungerer som to rum, det ene med plads til Ipad og det andet til opladning af mobiltelefoner. ”Kasserne” er samlet med trælim og skruer. Væggen, som kan ses igennem hullet, er malet i samme farve som resten af soveværelset. I ”mobiloplader-kassen” er der boret et hul i det ene hjørne med et 10 mm bor, så opladerkabler kan føres igennem.

Trin 5

Når frontpladen, toppladen og ”kasserne” er skåret til, skal man i gang med at slibe. Dette gøres for at få flotte runde kanter og derved en flottere finish.

Trin 6

Inden montering skal alle de udskårne MDF-plader males i den ønskede farve. Det pæneste resultat fås ved brug af en rulle. Du kan evt. grunde pladen, inden du begynder at male. MDF-plader suger en del maling, hvilket reduceres ved at bruge grunder. 

Trin 7

”Kasserne” påmonteres derefter frontbeklædningen med vinkelbeslag og skruer.

Trin 8

Til sidst skal frontbeklædningen monteres på skelettet med listesøm. Du kan med fordel bruge en dykker til at slå dem længere ind. Man kan derefter spartle huller og samlinger for et flottere resultat. Slib og mal ovenpå, og du har en færdig side-sengegavl.

Tip: Det er muligt at bygge andet ind i sengen, såsom brilleholder, holder til hårelastik osv. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

God gør-det-selv-arbejdslyst!

Maria & Kristian